Κόσμος
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 16:58

Εκλογές στην Καταλονία την Κυριακή

Στις κάλπες για την εκλογή της τοπικής κυβέρνησης θα προσέλθουν την Κυριακή οι Καταλανοί, σε μία εκλογική μάχη που ενδέχεται να οδηγήσει σε συνταγματική κρίση την Ισπανία εφόσον επικρατήσουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Στις κάλπες για την εκλογή της τοπικής κυβέρνησης θα προσέλθουν την Κυριακή οι Καταλανοί, σε μία εκλογική μάχη που ενδέχεται να οδηγήσει σε συνταγματική κρίση την Ισπανία εφόσον επικρατήσουν τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα σε αυτά το κόμματα, που προέρχονται τόσο από το χώρο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, κάτι που θα δώσει στον ηγέτη της περιοχής τη δυνατότητα να διεξαγάγει δημοψήφισμα για απόσχιση, παρά την έντονη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας αναμένεται να επανεκλεγεί, αφού προσυπέγραψε στον στόχο της απόσχισης μετά από τη μαζική διαδήλωση υπέρ της προοπτικής αυτής τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ελπίζω να είμαι ο τελευταίος πρόεδρος της Καταλονίας που το ισπανικό κράτος προσπαθεί να καταστρέψει μέσω μια βρώμικης καμπάνιας», είπε ο Μας, που ηγείται του συντηρητικού Κόμματος Σύγκλισης και Ένωσης (CiU).

«Ο επόμενος δεν θα εξαρτάται από το ισπανικό κράτος και δεν θα είναι πια σε θέση να το καταστρέψουν», δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώπιον πλήθους που φώναζε «Ανεξαρτησία, ανεξαρτησία!». Ο Μας έχει υποσχεθεί να προκηρύξει δημοψήφισμα εντός τεσσάρων ετών.

Μέχρι πρότινος, η Καταλονία, που όπως και η Χώρα των Βάσκων έχει δική της γλώσσα, αρκούνταν στο να πιέζει για περισσότερη αυτονομία χωρίς να ζητεί αυτονομία.

Ωστόσο, η ύφεση στην Ισπανία έχει ενισχύσει την αντίληψη των Καταλανών ότι φορολογούνται δυσανάλογα. Η οικονομία της περιοχής αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της ισπανικής.

Στο πνεύμα των αυτονομιστικών κινημάτων της Σκοτίας και της Φλάνδρας, όλο και περισσότεροι Καταλανοί θεωρούν ότι η περιοχή τους θα ήταν καλύτερα σε καλύτερη μοίρα αν ήταν αυτόνομο κράτος.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι 46 - 57% των Καταλανών επιθυμούν την ίδρυση χωριστού κράτους.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι προειδοποιεί ότι θα πρέπει τότε να κάνουν νέα αίτηση για να γίνουν κράτος - μέλος της Ε.Ε. και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος έχει απευθύνει έκκληση για ενότητα.

Πηγή: Reuters