Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι εμφανίστηκε ενώπιον πλήθους χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κάιρο και υπεραμύνθηκε του διατάγματος που εξέδωσε και με το οποίο διευρύνονται σημαντικά οι εξουσίες του. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι εμφανίστηκε ενώπιον πλήθους χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κάιρο και υπεραμύνθηκε του διατάγματος που εξέδωσε χθες και με το οποίο διευρύνονται σημαντικά οι εξουσίες του, την ώρα που μεγάλα πλήθη πολεμίων του πραγματοποιούσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ανά τη χώρα.
Μιλώντας σε συγκέντρωση έξω από το προεδρικό μέγαρο, ο Μόρσι δήλωσε ότι οδηγεί την Αίγυπτο σε ένα δρόμο «ελευθερίας και δημοκρατίας» και ότι ο ίδιος είναι ο εγγυητής της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.
«Είμαι με όλους τους Αιγύπτιους. Δεν είμαι προκατειλημμένος εναντίον κανενός γιου της Αιγύπτου», είπε, συμπληρώνοντας ότι θέλει να υπάρχει «μία πραγματική αντιπολίτευση, μία δυνατή αντιπολίτευση».
«Είμαι ο εγγυητής αυτού και θα προστατεύσω για τα αδέρφια μου στην αντιπολίτευση όλα τα δικαιώματά τους ώστε να ασκούν το ρόλο τους», είπε. Κάποιοι από του υποστηρικτές του κρατούσαν πορτραίτα του και φώναζαν «Ο λαός επιθυμεί την εφαρμογή της σαρίας (του ισλαμικού νόμου)».
Την ίδια ώρα, στην πλατεία Ταχρίρ, χιλιάδες διαμαρτύρονταν για το διάταγμα που εξέδωσε χθες ο Μόρσι, ζητώντας την παραίτησή του μετά το «πραξικόπημα» που έκανε. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ κάποιοι διαδηλωτές άναψαν φωτιές στον δρόμο.
«Ο λαός επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα που ακουγόταν στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Μόρσι, φύγε!», ήταν ακόμη ένα σύνθημα που ακουγόταν.
Στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, και έκαψαν βιβλία και καρέκλες στον δρόμο. Οπαδοί και αντίπαλοι του αιγύπτιου προέδρου συγκρούστηκαν σε άλλο σημείο της πόλης με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να τραυματιστούν.
Τα γραφεία του ισλαμιστικού κόμματος στο Πορτ Σάιντ έγιναν στόχος διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες, ενώ στο Σουέζ διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ στα γραφεία του κόμματος με αποτέλεσμα να κάψουν πανό που βρίσκονταν έξω από το κτήριο.
Νέες δίκες για την καταστολή της εξέγερσης
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε χθες, οι αποφάσεις του προέδρου δεν μπορούν να ανακληθούν από κανέναν, ούτε από τη δικαστική εξουσία.
Ο Μόρσι έπαυσε επίσης χθες τον γενικό εισαγγελέα Αμπντέλ Μαγκίντ Μαχμούντ και διέταξε την επανεκδίκαση υποθέσεων σχετικά με επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Παράλληλα υπονοείται ότι πιθανόν να ξαναδικαστεί ο ήδη καταδικασμένος σε ισόβια πρώην πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η ενέργειά του αποσκοπεί στην προστασία της αιγυπτιακής επανάστασης και έγινε εν μέσω κύματος οργής για το κύμα αθωώσεων αξιωματούχων οι οποίοι συμμετείχαν στην καταστολή της εξέγερσης.
«Πρόκειται για πραξικόπημα κατά της νομιμότητας», δήλωσε ο Σάμεχ Ασούρ, επικεφαλής του συνδικάτου των δικηγόρων, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι και τον Αμρ Μούσα.
«Καλούμε όλους τους Αιγύπτιους να διαμαρτυρηθούν σε όλες τις πλατείες» την Παρασκευή, πρόσθεσε.
Ο Γουάελ Γόνιμ, μία από τις προσωπικότητες της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, δήλωσε ότι η επανάσταση δεν οργανώθηκε με στόχο «την αναζήτηση ενός καλού δικτάτορα». «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε επαναστατικές αποφάσεις και δικτατορικές αποφάσεις. Ο Θεός είναι ο μόνος οι αποφάσεις του οποίου δεν αμφισβητούνται», είπε.
Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα θέτει τον πρόεδρο πάνω από τον νόμο. «Σήμερα ο Μόρσι καταχράσθηκε όλες τις κρατικές εξουσίες και διόρισε τον εαυτόν του νέο Φαραώ. Μεγάλο πλήγμα για την επανάσταση που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες», έγραψε στο Twitter.
Το χθεσινό διάταγμα απαγορεύει κάθε απόφαση κατά των προεδρικών διαταγμάτων , των νόμων και των αποφάσεων του Μόρσι. Προβλέπει επίσης ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να διαλύσει τη Συντακτική Συνέλευση, που καταρτίζει το νέο σύνταγμα της Αιγύπτου.
«Ο πρόεδρος μπορεί να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση ή μέτρο για να προστατεύσει την επανάσταση. Οι συνταγματικές διακηρύξεις, αποφάσεις και νόμοι που εκδίδονται από τον πρόεδρο είναι οριστικοί και δεν επιδέχονται ανάκληση», αναφέρει το διάταγμα.