Κόσμος
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012 13:44

Συρία: Καταγγελίες για δέκα νεκρά παιδιά από βόμβα διασποράς

Πηγές της αντιπολίτευσης στη Συρία υποστηρίζουν ότι αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας έριξε βόμβα διασποράς σε αυλή σχολείου σε χωριό ανατολικά της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες δέκα παιδιά.

Πηγές της αντιπολίτευσης στη Συρία υποστηρίζουν ότι αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας έριξε βόμβα διασποράς σε αυλή σχολείου σε χωριό ανατολικά της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χθες δέκα παιδιά.

Τα παιδιά είχαν βγει στην αυλή για να παίξουν όταν το αεροσκάφος, τύπου MiG, πραγματοποίησε την επιδρομή στο χωριό Ντέιρ αλ-Ασαφίρ, 12 χλμ. ανατολικά της Δαμασκού, σύμφωνα με ακτιβιστές και κατοίκους που επικαλείται το Reuters. Το χωριό βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει εικόνες από σορούς παιδιών να κείτονται στο έδαφος και γυναίκες να κλαίνε. Άλλο βιντεοσκοπημένο υλικό φαίνεται να δείχνει βομβίδια που δεν εξερράγησαν. Κάτοικος έκανε λόγο για 70 τέτοια βομβίδια που βρέθηκαν στην περιοχή. Σύμφωνα με ακτιβιστές δύο βόμβες διασποράς ερρίφθησαν στο χωριό.

Ο συριακός στρατός έχει διαψεύσει έκθεση που δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο η οργάνωση Human Rights Watch, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις κάνουν χρήση βομβών διασποράς, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει τέτοιες βόμβες.

Οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευτεί από το 2010 σύμφωνα με συνθήκη του ΟΗΕ, την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Συρία, όπως και το Ισραήλ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, συριακά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή σήμερα με στόχο το αρχηγείο των ανταρτών κοντά στα τουρκικά σύνορα, αλλά φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να πλήξουν το στόχο τους, δήλωσαν ακτιβιστές στην περιοχή.

«Το αρχηγείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στεγάζεται σε σχολείο. Φαίνεται ότι τα αεροσκάφη δε βρήκαν το στόχο τους. Υπήρχαν δύο αεροσκάφη, το ένα από τα οποία έμοιαζε με αναγνωριστικό», δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Αμπντάλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουρκικό μαχητικό απογειώθηκε στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο από τις τουρκικές αρχές για το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε στο χωριό Ατίμα, κατά μήκος των συνόρων.

Χθες, 119 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.