Η αστυνόμευση του Αμαζονίου στη Βραζιλία φέρνει αποτέλεσμα: οι ρυθμοί αποψίλωσης του τροπικού δάσους συνέχισαν να επιβραδύνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών, απ' όταν δηλαδή άρχισαν οι επίσημοι έλεγχοι.
Η αστυνόμευση του Αμαζονίου στη Βραζιλία φέρνει αποτέλεσμα: οι ρυθμοί αποψίλωσης του τροπικού δάσους συνέχισαν να επιβραδύνονται για τέταρτη συνεχή χρονιά φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών, απ' όταν δηλαδή άρχισαν οι επίσημοι έλεγχοι.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012 οι ρυθμοί αποψίλωσης μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες. Παρ' όλα αυτά, μέσα σε μόλις ένα χρόνο χάθηκαν πάνω από 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.
«Πρόκειται για τους χαμηλότερους ρυθμούς αποψίλωσης απ' όταν η Βραζιλία άρχισε τους ελέγχους», το 1988, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Ιζαμπέλα Τεσέιρα. «Πιστεύω πως πρόκειται για τη μοναδική θετική περιβαλλοντική είδηση φέτος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εισαγωγή ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος επιβολής προστίμων σε όσους κρίνονται ένοχοι για καταστροφή του τροπικού δάσους.
Οι πυρκαγιές, η εξάπλωση των καλλιεργειών, η κτηνοτροφία καθώς και η παράνομη υλοτομία και διακίνηση ορυκτών αποτελούν τις βασικές αιτίες αποψίλωσης του Αμαζονίου. Η καταστροφή του έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που έχει καταστήσει τη Βραζιλία ως έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως.
Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας ωστόσο, γίνονται σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση του προβλήματος, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση των ρυθμών αποψίλωσης κατά 83% από το 2004. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κα. Τεσέιρα, είναι ο περιορισμός των κατεστραμμένων εκτάσεων στα 3.925 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο έως το 2020.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, ενώ συνολικά η εικόνα είναι βελτιωμένη, σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα οξύνεται: στην πολιτεία Άκρε, οι ρυθμοί αποψίλωσης αυξήθηκαν κατά 10%, στην Αμαζόνας κατά 29% και στην Τοκαντίνς κατά 33%.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών του Αμαζονίου, ο συνδυασμός καλύτερων ελέγχων και αφύπνισης της κοινής γνώμης έχουν μεν βοηθήσει, όμως ο εντοπισμός και η αποτροπή παραβατών που ενεργούν σε μικρότερη κλίμακα συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να μειωθούν οι ρυθμοί αποψίλωσης», επισημαίνει μιλώντας στο Bloomberg ο Πάουλο Μουτίνιου. «Αυτό αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση».