Ως ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα για την Ελλάδα θεωρεί η Fitch τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και επίσης τη διατήρηση της χώρας στην Ε.Ε., διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία της προαιρετικής επαναγοράς δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός.
Ως ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα για την Ελλάδα θεωρεί η Fitch τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και επίσης τη διατήρηση της χώρας στην Ε.Ε., διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία της προαιρετικής επαναγοράς δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου η συμφωνία αποκαθιστά την ετήσια οικονομική ανάπτυξη στο 3% -3,5% οδεύοντας σταδιακά προς το τέλος της δεκαετίας, και ότι η Ελλάδα διατηρεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ από το 2016. Η καθαρή επίδραση της επαναγοράς θα εξαρτηθεί επίσης από το ποσό με το οποίο η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή, καθώς και από το επίπεδο της συμμετοχής των επενδυτών.
Σύμφωνα με τη JP Morgan η συμφωνία δίνει συνέχεια στο «ελληνικό σόου», αλλά βραχυπρόθεσμα δεν δίνει τέλος στο δημοσιονομικό βάρος της χώρας και θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τον επίσημο τομέα στο μέλλον.
Σαν ένα σημαντικό βήμα χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank την απόφαση του Eurogroup, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να προκαλούν καμία εντύπωση οι όροι που δίνονται για τη συμφωνία και πως όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επαναγορά ομολόγων και στα κίνητρα για τη συμμετοχή. Το τι εννοούν οι ξένοι πιστωτές όταν λένε ότι το «θετικό αποτέλεσμα» στην επαναγορά θα ανοίξει το δρόμο για τα επόμενα βήματα, δεν είναι σαφές, σημειώνει η Deutsche Bank.
Όμως, το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι «η δέσμευση του Eurogroup για την Ελλάδα είναι ισχυρή και τώρα έχουμε περισσότερη σαφήνεια στα συγκεκριμένα μέτρα που θα χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της», τονίζουν.
Ως προσωρινή λύση για την Ελλάδα, καθώς το σχέδιο δεν περιλαμβάνει τη διαγραφή χρέους, αλλά αφήνει ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω αλλαγές στην πορεία, χαρακτηρίζει τις αποφάσεις η Societe Generale. O οίκος θεωρεί τη λύση ως ικανή να κρατήσει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013 όμως, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να γίνουν και άλλα για να καταστούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βιώσιμα.
Στο πόσο ελκυστική μπορεί να είναι η πρόταση για την επαναγορά ομολόγων στέκεται η BNP Paribas στην έκθεση - σχόλιο για το Eurogroup σημειώνοντας πως δεν έχει διευκρινιστεί η τιμή και στο κατά πόσο θα είναι επιτυχημένο.
Κατά τη Citi η συμφωνία συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα όλες τις βιώσιμες επιλογές που είναι διαθέσιμες για τη μείωση του ελληνικού χρέους με τη σαφή εξαίρεση του κουρέματος των δανείων του επίσημου τομέα. Η επιτυχία για σημαντική μείωση χρέους εξαρτάται από τα αποτελέσματα της επαναγοράς για την οποία οι λεπτομέρειες, πιθανώς, θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα συμπεριλαμβανομένου και του τι ποσού θα διατεθεί. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο σύμφωνα με τη Citi για τις μελλοντικές διαγραφές χρεών από το δημόσιο τομέα κάτι που ζητήθηκε από το ΔΝΤ αλλά αυτό εξαρτάται από την ικανότητα της Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της.
Λιγότερο αισιόδοξη για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εμφανίζεται η Bank of America / Merrill Lynch σημειώνοντας πως καλύπτεται το βραχυπρόθεσμο κενό στη χρηματοδότηση, αλλά αφήνει το επίπεδο του χρέους πολύ υψηλό. Οι τρόποι με τους οποίους το κενό χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε δείχνει ότι για ακόμα μια φορά το πρόβλημα μετατέθηκε χρονικά και πολύ σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου. Η συμφωνία αγοράζει χρόνο για την Ελλάδα και δεν αφαιρεί τον κίνδυνο για την περαιτέρω διαπραγμάτευση του OSI.
Κατά τη Nomura, επίσης, η συμφωνία εξαρτάται από την επιτυχημένη επαναγορά μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου και δεύτερον, η πιθανότητα ενός επιπρόσθετου OSI μετά το 2015-16 φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή σε αυτό το στάδιο, εκτιμά η Nomura, η οποία όμως θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο για να σιγουρευτεί η βιωσιμότητα του χρέους. Στα θετικά, η συμφωνία έχει θέσει κάποιες νέες αρχές και επιπρόσθετα έχει δημιουργήσει λίγο περισσότερο χώρο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου «να αναπνεύσει».