Κόσμος
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 16:15

Βρετανία: Ζητεί εγγυήσεις για να υπερψηφίσει το παλαιστιναικό αίτημα

H Βρετανία δεν θα καταψηφίσει την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ωστόσο χρειάζεται εγγυήσεις προκειμένου να στηρίξει την παλαιστινιακή πρόταση.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν θα καταψηφίσει την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ωστόσο χρειάζεται εγγυήσεις προκειμένου να στηρίξει την παλαιστινιακή πρόταση.

Συγκεκριμένα, ο Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία θα υπερψηφίσει την πρόταση εάν λάβει εγγυήσεις ότι οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «χωρίς προϋποθέσεις» και ότι δεν θα ασκήσουν διώξεις κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι έχει εξηγήσει στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι αν δεν λάβει αυτές τις εγγυήσεις, θα απόσχει από την αυριανή ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αφορά στην αναβάθμιση των Παλαιστινίων από «οντότητα» σε «κράτος παρατηρητή, μη μέλος», κάτι που θα αναγνωρίζει εμμέσως την κρατική υπόσταση των παλαιστινιακών εδαφών.

Μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή αναγνωρίζεται ως «οντότητα» και όχι ως πλήρως κυρίαρχο κράτος στις διαδικασίες του οργανισμού, αν και διατηρεί από το 1974 καθεστώς μη μέλους - παρατηρητή στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελβετία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ισπανία προστέθηκαν σήμερα στη λίστα των ευρωπαϊκών κρατών που ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αναβάθμισης. Ωστόσο, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα την καταψηφίσει.

Το παλαιστινιακό αίτημα αναμένεται να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που έχει 193 μέλη, καθώς γι'αυτό απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), περισσότερα από 130 κράτη αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιτίθενται στο αίτημα των Παλαιστινίων, καθώς υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να επιτύχουν την αναγνώριση ως κράτος μέσω των Ηνωμένων Εθνών και όχι μέσω διαπραγματεύσεων, όπως όριζε η Συνθήκη του Όσλο του 1993.