Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 19:54

Ματιές στον κινεζικό μη επανδρωμένο «στόλο»

Ορισμένα ενδιαφέροντα δείγματα σχετικά με τα σχέδιά της όσον αφορά την ανάπτυξη του ρομποτικού της «στόλου» έδειξε η Κίνα στο πλαίσιο του Zhuhai Airshow, που έλαβε χώρα μέσα στο Νοέμβριο, όπου επιδεικνύονται τα «διαμάντια» της κινεζικής αεροπορικής βιομηχανίας από το 1996 και μετά.

Ορισμένα ενδιαφέροντα δείγματα σχετικά με τα σχέδιά της όσον αφορά την ανάπτυξη του ρομποτικού της «στόλου» έδειξε η Κίνα στο πλαίσιο του Zhuhai Airshow, που έλαβε χώρα μέσα στο Νοέμβριο, όπου επιδεικνύονται τα «διαμάντια» της κινεζικής αεροπορικής βιομηχανίας από το 1996 και μετά.

Η μεγαλύτερη «ατραξιόν» της έκθεσης ήταν το «Γουΐνγκ Λουνγκ» (πτεροδάκτυλος), ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV ή «drone») που, εξωτερικά τουλάχιστον, θυμίζει αρκετά το γνωστό αμερικανικό MQ - 9 Reaper, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τις ΗΠΑ για πλήγματα κατά ανταρτών σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων.

Ο ρομποτικός «Πτεροδάκτυλος» θεωρείται πως έχει αναλάβει επιχειρησιακά καθήκοντα, διαθέτει τέσσερις θέσεις για κατευθυνόμενα βλήματα και βόμβες ακριβείας και, αν και οι δυνατότητές του θεωρείται πως είναι κατώτερες του αμερικανικού UAV (αυτονομία πτήσης 20 ωρών, ακτίνα δράσεις 2.500 μιλίων), είναι κατά πολύ φθηνότερος, κόστους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τη στιγμή που ένα Reaper κοστίζει γύρω στα 30 εκατομμύρια. Το κέντρο επίγειου ελέγχου του, που παρουσιάστηκε επίσης, έχει τρεις θέσεις χειριστών, αντί των πέντε του αντίστοιχου κέντρου του Reaper.

Επίσης, παρουσιάστηκε ένα μοντέλο ενός άλλου drone που θυμίζει και αυτό αρκετά το Reaper, το CH - 4, που θεωρείται ότι έχει μικρότερη ακτίνα δράσης, αλλά μπορεί να πετά για περισσότερες ώρες. Ακόμη, παρουσιάστηκαν και πολλά άλλα μικρά ρομποτικά σκάφη, καθώς και φουτουριστικά σχέδια πάνω σε ιδέες για «ρομποτικούς μαχητές» του μέλλοντος, στους οποίους περιλαμβάνονται ένα «καρχαριόμορφο» μίνι υποβρύχιο, μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά και ρομποτικά ελικόπτερα. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που προσανατολίζονται προς τις αγορές UAV μικρής και μέσης εμβέλειας, καθώς και μικρού κόστους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε ο τρόπος που έγινε η παρουσίαση των νέων προϊόντων της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας: το 2010, χαρακτηριστικές εικόνες από αντίστοιχες εκθέσεις έδειχναν αμερικανικά αεροπλανοφόρα να δέχονται την επίθεση μη επανδρωμένων σμηνών, εκτοξεύσεις βλημάτων κατά αμερικανικών αντιτορπιλικών και άλλα «στοχευμένα» σενάρια, κάτι που φέτος δεν ίσχυε, καθώς τα πλοία - στόχοι που απεικονίζονταν ήταν είτε «ουδέτερα» είτε γνωστών ρωσικών κλάσεων (όπως το ρωσικό αεροπλανοφόρο, «Ναύαρχος Κουζνετσόφ»).

Ένα από τα πρώτα κινεζικά UAV (για την ακρίβεια, UCAV- Unmanned Combat Air Vehicle) που εμφανίστηκαν ήταν το «Anjian», το οποίο παρουσιάστηκε το 2006.