Πολιτιστικά
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 10:24

Τρεις νέες προτάσεις για το κινηματογραφικό επταήμερο

Μια γλυκιά ερωτική ιστορία, ένα τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο γεμάτο γνωστούς παραμυθένιους ήρωες και το ζευγάρι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας Κοκοβίκου σε ένα σύγχρονο αισθηματικό παραμύθι με αμέτρητα «αν», αποτελούν τις νέες προτάσεις της κινηματογραφικής εβδομάδας.

Μια γλυκιά ερωτική ιστορία, ένα τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο γεμάτο γνωστούς παραμυθένιους ήρωες και το ζευγάρι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας Κοκοβίκου σε ένα σύγχρονο αισθηματικό παραμύθι με αμέτρητα «αν», αποτελούν τις νέες προτάσεις της κινηματογραφικής εβδομάδας.

«Σώμα με σώμα»

Το γαλλικό δράμα του Ζακ Οντιάρ είναι μία τρυφερή και παθιασμένη ερωτική ιστορία, που διαπραγματεύεται με ποιητικό τρόπο ισχυρές μελοδραματικές συμβάσεις, βάζοντας τους ήρωές της να μαθαίνουν να ζουν με τα ακρωτηριασμένα τους άκρα, τα ματωμένα τους πρόσωπα και την αναπηρία της ψυχής τους.

Η -βραβευμένη με Όσκαρ- Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Ματίας Σένερντς αναλαμβάνουν τους ρόλους της εκπαιδεύτριας φαλαινών που χάνει τα πόδια της σε ένα ατύχημα και του μετανάστη ξοφλημένου μποξέρ που συμμετέχει σε παράνομους αγώνες, των οποίων οι ζωές διασταυρώνονται.

«Οι πέντε θρύλοι»

Οι δημιουργοί της ταινίας «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας» επιστρέφουν με μία τρισδιάστατη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γουίλιαμ Τζόις, ο οποίος συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τον Πίτερ Ράμσεϊ, ενώ στην παραγωγή βρίσκουμε τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και στη μουσική τον -υποψήφιο για Όσκαρ- Αλεξάντερ Ντεσπλάτ.

Δημιουργώντας ένα εντελώς καινούριο παραμύθι, μερικοί από τους πιο γνωστούς ήρωες αγαπημένων παραμυθιών και μύθων αποκτούν καινούριες διατάσεις και ικανότητες, προκειμένου να διαφυλάξουν την αθωότητα και τη φαντασία των παιδιών από ένα διαβολικό πνεύμα, που προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο. Ο Aγιος Βασίλης, το πασχαλινό λαγουδάκι, η νεράιδα των δοντιών, ο Τζακ ο «πάγος» και ο «Aμμος» έρχονται αντιμέτωποι με τον πανούργο μπαμπούλα και έτσι, όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί ποτέ, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

«Αν...»

Το πιο απλό είναι και το πιο δύσκολο, όχι μόνο στη ζωή, αλλά και στην πρώτη κινηματογραφική ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, όπου -με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα- ο έρωτας και η μοναξιά ταλανίζονται από αμέτρητα αν, σε ένα αισθηματικό παραμύθι για τις σχέσεις, με κεντρικούς ήρωες δύο νέους ανθρώπους του σήμερα. Πώς θα ήταν η ζωή μας, αν συναντούσαμε έναν μεγάλο έρωτα; Αν τίποτα δεν είναι τυχαίο; Αν η κάθε στιγμή, η κάθε μικρή απόφαση, η κάθε επιλογή μπορεί να αλλάξει τα πάντα;

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, 45 χρόνια μετά τον επεισοδιακό γάμο του Αντωνάκη και της Ελενίτσας Κοκοβίκου στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», επαναφέρει το ζευγάρι στη μεγάλη οθόνη, υπογράφοντας το πρωτότυπο σενάριο και τη σκηνοθεσία μιας νέας ερωτικής ιστορίας. Ακόμα ερωτευμένοι μετά από τόσα χρόνια, μεταπηδούν στο τώρα, παίζοντας τον ρόλο των αφηγητών και λειτουργούν σαν γέφυρα ανάμεσα στη γενιά του τότε και του σήμερα της οικονομικής κρίσης.

Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού αναλαμβάνουν και πάλι τους παλιούς τους ρόλους και δίνουν τη σκυτάλη του χρόνου στους δύο τωρινούς ερωτευμένους, Χριστόφορο Παπακαλιάτη και Μαρίνα Καλογήρου. Το καστ συμπληρώνουν οι Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Σολωμού, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Τάκης Σπυριδάκης και Τάσος Ιορδανίδης.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ - [email protected]