Κόσμος
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 11:00

Χάγη: Αθωώθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χαραντινάι

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία απάλλαξε για δεύτερη φορά από όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου τον πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και πρώην πρωθυπουργό, Ραμούς Χαραντινά, προκαλώντας οργή στη Σερβία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία απάλλαξε για δεύτερη φορά από όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου τον πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου και πρώην πρωθυπουργό, Ραμούς Χαραντινά, προκαλώντας οργή στη Σερβία.

Το δικαστικό συμβούλιο έδωσε εντολή για την άμεση αποφυλάκιση του Χαραντινάι και των δύο συγκατηγορουμένων του, Ιντρίζ Μπαλιάι και Λιάχιγια Μπραχιμάι, οι οποίοι επίσης κρίθηκαν αθώοι.

Οι τρεις κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν στο σχέδιο εκδίωξης των Σέρβων από το Κόσοβο, το οποίο την εποχή εκείνη διοικείτο από το Βελιγράδι, στη διάρκεια του πολέμου 1998-99.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Χαραντινάι και δύο συγκατηγορούμενοι του συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο και κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες των βασανιστηρίων και της εξόντωσης κρατουμένων στο στρατόπεδο Γιαμπλάνιτσα.

Ο Χαραντινάι είχε δικαστεί για πρώτη φορά από το διεθνές δικαστήριο το 2008, οπότε και είχε αθωωθεί. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα εφετείο έκρινε ότι μάρτυρες κατηγορίας είχαν υποστεί εκφοβισμό στη διάρκεια της πρώτης δίκης και ζήτησε μερική επανάληψη της διαδικασίας.

Μετά τη λήξη της ΝΑΤΟϊκής επέμβασης με την απομάκρυνση των δυνάμεων του Βελιγραδίου από την κατά κύριο λόγο αλβανική πρώην επαρχία, ο Χαραντινάι ίδρυσε το κόμμα Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου και έγινε πρωθυπουργός ύστερα από τις εκλογές στα τέλη του 2004.

Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες για να παραπεμφθεί στην πρώτη δίκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Πολεμήσαμε έναν δίκαιο πόλεμο»

Η είδηση της αθώωσης του Χαραντινάι έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Πρίστινα. Πολλοί πολίτες συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της πόλης πανηγυρίζοντας, εν μέσω πυροτεχνημάτων και πυροβολισμών στον αέρα.

«Αυτό το πόρισμα είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου πολέμησε έναν δίκαιο πόλεμο για την ελευθερία και ποτέ δεν διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορηθήκαμε αδίκως», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, επίσης πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Σερβίας, με τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς να ισχυρίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία «δημιουργήθηκε για να δικάσει τον σερβικό λαό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου καθιστά δυσκολότερη τη συμφιλίωση στην περιοχή και «ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των Σέρβων».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς εκτίμησε ότι η αθώωση του Χαραντινάι ήταν αναμενόμενη και άδικη, ωστόσο τόνισε ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει το διάλογο με την Πρίστινα, επειδή είναι προς το συμφέρον του, στο πλαίσιο της ποοπτικής ένταξης στην Ε.Ε.

«Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η συνέχιση του διαλόγου και της πορείας ένταξης της στην Ε.Ε.» δήλωσε ο Τάντιτς, εκτιμώντας πάντως ότι αυτή η απόφαση, όπως και η πρόσφατη αθώωση του Κροάτη στρατηγού Αντε Γκοτόβινα, θα επιβαρύνει τη διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή.