Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού του ΑΠΘ, με αποδοκιμασίες κατά του πρύτανη και εθελοντών.
Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού του ΑΠΘ, με αποδοκιμασίες κατά του πρύτανη και εθελοντών. Πάντως, στην πρωτοβουλία της πρυτανείας συμμετείχαν καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό του πανεπιστημίου.
Ο εθελοντικός καθαρισμός ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, με τη βοήθεια προσωπικού καθαριότητας που πρόσφερε εργολάβος στο πανεπιστήμιο για σήμερα, ανεξάρτητο από το εργολαβικό προσωπικό του ΑΠΘ που βρίσκεται σε απεργία εδώ και περίπου δύο μήνες. Στις περισσότερες σχολές και τμήματα, οι εθελοντές μάζευαν τα σκουπίδια, χρησιμοποιώντας γάντια, σακούλες και απολυμαντικά, ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις σχολών ή τμημάτων που δεν συμμετείχαν στον καθαρισμό (π.χ. στην Οδοντιατρική).
Την ίδια ώρα πάντως, αρκετοί καθηγητές κάνουν λόγο για επικίνδυνη πρωτοβουλία, καθώς οι εθελοντές μπορεί να εκτεθούν σε άγνωστα, επικίνδυνα υλικά (μικρόβια, γενετικά, βιολογικά, χημικά) και να θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και τους χώρους του πανεπιστημίου, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του τμήματος Αγρονόμων - Τοπογράφων, που έκλεισε λόγω τοξικής ουσίας από το περιεχόμενο πυροσβεστήρα που άδειασε άγνωστος πάνω στα σκουπίδια. «Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται η επέμβαση της πυροσβεστικής, ή ειδικών συνεργείων απολύμανσης» υποστηρίζουν.
Μέλη του προσωπικού του πανεπιστημίου ανέφεραν ότι οι όγκοι σκουπιδιών εντός του ιδρύματος είναι τόσοι ώστε για να αποκατασταθεί το πρόβλημα υγιεινής θα χρειαστούν μέρες, ενώ εκτιμούν ότι με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι εφικτή η αποκομιδή μόλις του 10-20% των σκουπιδιών.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ιδρύματος Γιάννης Μυλόπουλος είπε ότι το ΑΠΘ σήμερα έδειξε πως ενωμένο μπορεί να πετύχει πολλά ενώ κάλεσε για μια κόμη φορά τους να αναστείλουν άμεσα τις κινητοποιήσεις και να αποχωρήσουν από το κτήριο διοίκησης.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο κατηγόρησε τον κ. Μυλόπουλο ότι έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό.
«Το ΑΠΘ δεν το καθάρισαν ούτε οι καθηγητές ούτε οι "εθελοντές" φοιτητές. Το "βρώμισαν" οι παράνομοι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί της Πρυτανείας που εκβιάζει τους εργολαβικούς, των εργολάβων και του δημάρχου Μπουτάρη που συνέδραμε (επίσης παράνομα) στην αθλιότητα της απεργοσπασίας, ενώ δεν θέλει να καθαρίσει ούτε ένα δρόμο της πόλης», επεσήμανε.
Μηνυτήρια αναφορά κατά του πρύτανη
Την ίδια ώρα, το κλαδικό σωματείο εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων του ΠΑΜΕ κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και κατά παντός υπευθύνου, υποστηρίζοντας πως δεν εφαρμόζεται ο νόμος και δεν κηρύσσεται έκπτωτοι εργολάβοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό.
Όπως λένε, σύμφωνα με το νόμο, αν οι υπάλληλοι μείνουν απλήρωτοι επί δύο μήνες από τον εργολάβο στον οποίο εργάζονται, τότε οφείλει να πληρώσει ο οργανισμός στον οποίο εργάζονται, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΑΠΘ. «Το ΑΠΘ όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά κράτησε τον εργολάβο στο πανεπιστήμιο. Το ΑΠΘ προσέλαβε τον εργολάβο, γνωρίζοντας ότι έχει καταδικαστεί από ποινικά δικαστήρια και δεν έπρεπε να αναλάβει καμία αρμοδιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ