Τη σύσταση μιας νέας, ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τον Τύπο ζήτησε ο Μπράιαν Λέβεσον, παρουσιάζοντας το πόρισμα της πολύμηνης έρευνάς του για τις βρετανικές εφημερίδες, στο οποίο επικρίνει την παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας και τις στενές σχέσεις του Τύπου με τους πολιτικούς.
Τη σύσταση μιας νέας, ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τον Τύπο, που θα στηρίζεται και από το νόμο, ζήτησε ο δικαστής Μπράιαν Λέβεσον, παρουσιάζοντας το πόρισμα της πολύμηνης έρευνάς του για τις βρετανικές εφημερίδες.
Ο Λέβεσον τόνισε ότι οι συστάσεις του δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι το κοινοβούλιο θα ελέγχει τον Τύπο, αλλά έχουν στόχο την προστασία των θυμάτων και όσων έχουν παράπονα για τη λειτουργία του.
Όπως είπε, το κοινό θα έχει τη δυνατότηα να απευθύνεται σε ένα νέο σύστημα διαιτησίας εάν έχει προβλήματα με τον Τύπο, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στα δικαστήρια.
Τη διεξαγωγή της ενδελεχούς αυτής έρευνας διέταξε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι δημοσιογράφοι στο τάμπλοϊντ του Ρούπερτ Μέρντοχ News of the World είχαν υποκλέψει μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο της μαθήτριας Μίλι Ντάουλερ, που είχε πέσει θύμα δολοφονίας. Στη συνέχεια προέκυψε ότι γινόταν τακτικά χρήση τηλεφωνικών υποκλοπών για τα ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία τελικά έκλεισε.
Η έρευνα του Λέβεσον διήρκεσε οκτώ μήνες, κατά τους οποίους ελήφθησαν μαρτυρίες από πολιτικούς, στελέχη του Τύπου και θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών.
Στην παρουσίαση του πορίσματός του, ο Λέβεσον δήλωσε ότι ο Τύπος αγνοούσε τον κώδικά δεοντολογίας και «κατέστρεψε τις ζωές αθώων ανθρώπων» σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.
Όπως είπε είχε παρατηρηθεί ότι «δινόταν απερίσκεπτα προτεραιότητα σε ρεπορτάζ εντυπωσιασμού», χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι επιπτώσεις που μπορεί να είχε κάτι τέτοιο.
Πρόσθεσε ότι πολιτικοί από όλα τα κόμμα είχαν αναπτύξει «υπερβολικά στενή σχέση με τον Τύπο με τρόπο που δεν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον».
Η έρευνα έχει ήδη προκαλέσει διχασμό στην κυβέρνηση συνεργασίας της Βρετανίας, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλέγκ να αναμένεται να κάνουν χωριστές δηλώσεις, καθώς φέρονται να μην συμφώνησαν σε μία κοινή αντίδραση.