Κοινωνία
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 11:58

Τη Δευτέρα η δίκη των συλληφθέντων στο ΑΠΘ

Τη Δευτέρα θα δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι έντεκα συλληφθέντες κατά την επέμβαση των ΜΑΤ για τον τερματισμό της κατάληψης στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Τη Δευτέρα θα δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι έντεκα συλληφθέντες κατά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τον τερματισμό της κατάληψης στο κτήριο Διοίκησης του Ιδρύματος.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν αναβολή, ενώ ταυτόχρονα το δικαστήριο ήρε την κράτησή τους. Προηγουμένως ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο συνάδελφοί τους και φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης. Την απελευθέρωση τους ζήτησε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, σε επικοινωνία του με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης.

Η διάρκειας δέκα λεπτών αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ έγινε στις 4.30 τα ξημερώματα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελου Μαδεμλή.

Το κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ τελούσε υπό κατάληψη για περισσότερες από 70 μέρες.

Σε ανακοίνωσή του για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για παραβίαση του ασύλου και της «δημοκρατικής πανεπιστημιακής παράδοσης που ενέπνευσε και εγγυήθηκε την εκπαιδευτική και ερευνητική ανάπτυξη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μεταπολιτευτικά».

Η παραβίαση του ασύλου και η αστυνομική επέμβαση δεν θα καθαρίσουν τους χώρους του Ιδρύματος, ούτε θα ικανοποιήσουν τις οικονομικές ανάγκες λειτουργίας του, επισημαίνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ , φέρει ακέραιη η κυβέρνηση, η οποία, όπως καταγγέλλει, επιδιώκει την αποδόμηση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Η αστυνομία όφειλε να επέμβει νωρίτερα, προτού μεταβληθεί το ΑΠΘ «σε χωματερή γεμάτη ποντίκια και τοξικά απόβλητα», τονίζει από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι δεν τηρεί τον Νόμο, «όταν κουκουλοφόροι της άκρας αριστεράς καίνε και καταστρέφουν τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Την επέμβαση των ΜΑΤ και τις συλλήψεις των εργολαβικών υπαλλήλων καταδίκασε το ΚΚΕ. «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη φύλαξη δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τη στυγνή εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των ιδιωτών εργολάβων ... αλλά και με την κυβερνητική καταστολή και τον εμπαιγμό του πρύτανη», υπογραμμίζει ο Περισσός και καταγγέλλει ότι «πριν στείλουν τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τα ψέματα και τις συκοφαντίες κατά των εργαζομένων», με τη συμβολή και της «ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητεί να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να σταματήσει η δίωξη σε βάρος τους, να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, και «να φύγουν οι δουλέμποροι εργολάβοι από τους χώρους των πανεπιστημίων».