Κοινωνία
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 15:26

Γ. Μυλόπουλος: Μη αναστρέψιμες οι επιπτώσεις από την κατάληψη στο ΑΠΘ

Την άμεση επαναφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλής λειτουργίας, ζητεί ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με αφορμή την κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του Ιδρύματος για περισσότερες από 70 ημέρες.

Την άμεση επαναφορά του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλής λειτουργίας, ζητεί ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με αφορμή την κατάληψη του κτηρίου διοίκησης του Ιδρύματος για περισσότερες από 70 ημέρες.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μυλόπουλος, η πολυήμερη κατάληψη έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές επιπτώσεις.

Η σημερινή κατάσταση, τονίζει, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο ενώ σημειώνει πως η χειραγώγηση του ΑΠΘ από εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα, η ομηρία του πανεπιστημίου από μια ομάδα εργαζομένων υπονομεύει την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς, προσθέτει ο κ. Μυλόπουλος.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρύτανης του ΑΠΘ ισχυρίζεται ότι οι καταληψίες υποκινούνται και υποστηρίζονται από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, όπως συνδικαλιστικές παρατάξεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ακόμα υποστηρίζει ότι η πρυτανεία του ΑΠΘ έκανε ό,τι μπορούσε για να σταθεί αλληλέγγυα σε όσα από τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν την επιδίωξή τους, σε συνθήκες κρίσης, να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Το ΑΠΘ, συνεχίζει, υπέβαλε θεσμική πρόταση για την αντιμετώπιση των εργολαβικών σχέσεων εργασίας και διεκδίκησε επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο, κάνοντας σαφές ότι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας ανατροφοδοτεί την κρίση και την ύφεση.

«Το ΑΠΘ εξάντλησε κάθε όριο διαλόγου με τους εργαζομένους στις εργολαβίες, υποβάλλοντας προτάσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας και των περιορισμένων, λόγω συνθηκών, οικονομικών δυνατοτήτων του. Δυστυχώς, προσκρούσαμε στην αδιαλλαξία και τον μαξιμαλισμό ενός σωματείου που, υποκινούμενο από αλλότρια συμφέροντα, έχει επιδιώξεις ξένες με το πανεπιστήμιο και με το αγαθό της Παιδείας που αυτό υπηρετεί», καταλήγει.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα καλεί το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την πρυτανεία του ΑΠΘ για την απόφασή τους να καλέσουν τα ΜΑΤ να επέμβουν στο πανεπιστήμιο και να συλλάβουν 11 απολυμένους εργολαβικούς υπαλλήλους.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καλεί τους εργαζομένους της πόλης και τα συνδικάτα σε συμπαράσταση των συλληφθέντων απεργών τη Δευτέρα 3/12/2012, στις 11 το πρωί, στα δικαστήρια όπου πραγματοποιείται η δίκη.

Το ΠΑΜΕ ζητεί να αφεθούν «ελεύθεροι και αθώοι» οι 11 συλληφθέντες, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και «να πεταχθούν οι εργολάβοι έξω από το ΑΠΘ και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς».

Μάλιστα, κάνει λόγο για παράνομη άρνηση της Πρυτανείας να εφαρμόσει νόμο βάσει του οποίου υποχρεούται να κηρύξει έκπτωτους όλους τους εργολάβους και να μισθοδοτήσει η ίδια, απευθείας τους εργαζομένους.

Ισχυρίζεται ότι η Πρυτανεία συγκρότησε παράνομα απεργοσπαστικό μηχανισμό από «κοινού με τον δήμαρχο και την εργολαβική εταιρεία ISS», ενώ υποστηρίζει ότι «έγινε προσπάθεια καπελώματος του αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων από τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «υπήρξε απαίτηση από τη "Χρυσή Αυγή" για επέμβαση των ΜΑΤ».

Εν τω μεταξύ, ομάδα εργολαβικών υπαλλήλων βρέθηκε σήμερα από τις 11 το πρωί στον προαύλιο χώρο του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ, το οποίο τελεί από χθες το βράδυ υπό νέα κατάληψη, αυτή τη φορά από φοιτητές, που πρόσκεινται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των 11 ατόμων.

ΔΗΜΑΡ: Η μετατροπή του ΑΠΘ σε σκουπιδότοπο έχει υπεύθυνους

Η μετατροπή του ΑΠΘ σε σκουπιδότοπο έχει υπεύθυνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας πως όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σκοπός όλων, προσθέτει, πρέπει να είναι η λύση των προβλημάτων και όχι η χρησιμοποίηση και η περαιτέρω επιδείνωσή τους, με στόχο να υποδαυλίζεται ένταση σε κρίσιμους δημόσιους χώρους.

«Υπάρχουν θεσμοί και νομικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη λήψη αποφασιστικών μέτρων ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΑΠΘ», καταλήγει.