Πολιτική
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 17:59

Αντ. Σαμαράς: Τώρα το πρόγραμμα μπορεί να βγει

«Κερδίσαμε μια μεγάλη ευκαιρία, που είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε», τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε άρθο-δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα-Σαββατοκύριακο».

«Κερδίσαμε μια μεγάλη ευκαιρία, που είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε», τονίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο-δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα-Σαββατοκύριακο», με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «ήδη μέσα στο Δεκέμβριο μπορεί να αρχίσει η καταβολή των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες» και επιπλέον οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, θα μπορούν να δίνουν νέα δάνεια, η επιστροφή των καταθέσεων θα επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα, ενώ η εξάλειψη της δραχμοφοβίας θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδύσεων.

«Τώρα το πρόγραμμα μπορεί να βγει. Και μαζί η Ελλάδα να βγει από την κρίση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς.

Ευ. Βενιζέλος: Πλαίσιο για έξοδο από την κρίση

Πλαίσιο που επιτρέπει τη στροφή στην πραγματική οικονομία, στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη και την απασχόληση, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Ευρωομάδας (Eurogroup) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του Κινήματος.

Φ. Κουβέλης: Βάση επανεκκίνησης

«Οι αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν αποφασιστικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και «δημιουργούν μια βάση επανεκκίνησης», τονίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ίδια εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτιμά ότι «η συνέχιση της χρηματοδότησης, η ένταξη του χρέους σε φάση σημαντικής μείωσης και η σαφής πολιτική δέσμευση για παραμονή της χώρας στο ευρώ, δημιουργούν προϋποθέσεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης».

Ο κ. Κουβέλης επισημαίνει πως «η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ προϋποθέτει μια πολιτική μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία και ταυτόχρονα αναδιαπραγμάτευσης και σταδιακής απαγκίστρωσης από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου που θα συναρτάται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε όλη αυτή την πορεία χρειάζεται στη χώρα κυβερνητική σταθερότητα και επιδίωξη των μέγιστων δυνατών συγκλίσεων», τονίζει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αναφέρεται σε έξι κύριες παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη:

- Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με κινητικότητα και μετατάξεις.

- Υλοποίηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παροχή ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

- Δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας που θα στηρίξει πολίτες οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

- Δημιουργία θέσεων κατάρτισης, μαθητείας και απασχόλησης.

- Υποστήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού με διακανονισμούς των φορολογικών υποχρεώσεων, ουσιαστική ελάφρυνση των δανειακών βαρών, αντιμετώπιση της ακρίβειας στην πράξη.

- Καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, με δικαιοσύνη, με αναδιανεμητικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.