Πολιτική
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 21:47

Αντιδράσεις για την αναστολή διαδικασιών χορήγησης ιθαγένειας

Αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προκάλεσε η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, για αναστολή διαδικασιών χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας. Αρνείται να εφαρμόσει την εγκύκλιο ο δημάρχος Αθηναίων.

Αντιδράσεις προκάλεσε η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών για την αναστολή διαδικασιών χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο λόγος της αναστολής είναι η επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά τον έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών άρθρων του νόμου Ραγκούση (3838/2010).

Την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού αρνείται να εφαρμόσει ο δήμαρχος Αθηναίων. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως ο δήμος Αθηναίων θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας. Τυχόν δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω διατάξεις ως αντισυνταγματικές δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, παρά μόνον αφού δημοσιευτεί, προστίθεται.

Η εγκύκλιος προκάλεσε επίσης την έντονη αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ. Πηγές της Ιπποκράτους χαρακτήριζαν «παράνομη» την «εγκύκλιο» του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας μάλιστα πως «υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας».

«Καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή Νόμου» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, ζητώντας να αποσυρθεί «η απαράδεκτη εγκύκλιος».

Υπενθυμίζεται ότι αφότου έγινε γνωστή -χωρίς να έχει δημοσιευθεί- η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου, ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να προωθήσει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η ενέργεια αυτή του κ. Σαμαρά είχε προκαλέσει και τότε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με τις προθέσεις του Πρωθυπουργού. Τις επιφυλάξεις του για την προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης όσον αφορά στο θέμα της ιθαγένειας είχε εκφράσει ανοιχτά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης.