Κόσμος
Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2012 16:49

Αίγυπτος: Αναστέλλει επ' αόριστον τις εργασίες του το Συνταγματικό Δικαστήριο

Την επ' αόριστον αναβολή των εργασιών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου προκάλεσε η διαδήλωση διαμαρτυρίας ισλαμιστών υποστηρικτών του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Την επ' αόριστον αναβολή των εργασιών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου προκάλεσε η διαδήλωση διαμαρτυρίας ισλαμιστών υποστηρικτών του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Το δικαστήριο επρόκειτο να εξετάσει τη νομιμότητα της επιτροπής -που ελέγχεται από τους ισλαμιστές- η οποία συνέταξε και ενέκρινε το σχέδιο νέου Συντάγματος της χώρας. Όμως το δικαστήριο ανακοίνωσε πως δεν θα συνεδριάσει έως ότου οι δικαστές του μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την άσκηση «ψυχολογικής ή άλλης πίεσης», λέγοντας πως διαδηλωτές εμπόδισαν την πρόσβαση δικαστών στο κτήριο. Στόχος των διαδηλωτών ήταν να μπλοκάρουν όποια απόφαση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση το σχέδιο Συντάγματος. Το δικαστήριο χαρακτήρισε τα σημερινά γεγονότα «μαύρη ημέρα στην ιστορία της αιγυπτιακής δικαιοσύνης».

Το Σάββατο ο πρόεδρος Μόρσι ανακοίνωσε πως το σχέδιο Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου, διαδικασία που εκτιμάται πως δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για αναστολή των εργασιών του.

Την Παρασκευή η αιγυπτιακή συντακτική επιτροπή ενέκρινε εσπευσμένα το σχέδιο του νέου Συντάγματος, με στόχο να μπει τέλος στην κρίση που προκάλεσε το διάταγμα για διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου, που επίσης και τον προστατεύει από τον δικαστικό έλεγχο. Το σχέδιο επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, που αποχώρησε από τις εργασίες της συντακτικής συνέλευσης καταγγέλλοντας ότι κυριαρχείται από τις ισλαμικές απόψεις και δεν παρέχει παρά ελάχιστες εγγυήσεις στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων.

Νέες διαδηλώσεις κατά του Μόρσι πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, ενώ αντιδιαδηλώσεις διοργάνωσαν οι οπαδοί του αιγύπτιου προέδρου. Ο Μόρσι έχει υποστηρίξει πως οι διευρυμένες προεδρικές εξουσίες δεν είναι παρά προσωρινές και θα εξαφανισθούν μόλις τεθεί σε ισχύ το νέο Σύνταγμα.

To βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό πως μια ισχυρή οργάνωση που εκπροσωπεί τους αιγύπτιους δικαστές θα καλέσει τα μέλη της να μην επιτηρήσουν στις 15 Δεκεμβρίου το Δημοψήφισμα για το σχέδιο του Συντάγματος.

Πηγή της οργάνωσης ανέφερε ότι η απόφαση σχετικά με το δημοψήφισμα ελήφθη σήμερα σε σύνοδο της Ένωσης των Δικαστών στο Κάιρο. Οι αποφάσεις της Ένωσης πάντως δεν είναι δεσμευτικές για τα μέλη της.

Η Ένωση είχε καταδικάσει με έντονο τρόπο το διάταγμα της 22ας Νοέμβριου που εκδόθηκε από τον Μόρσι και διεύρυνε τις εξουσίες του προέδρου ενώ τις θωράκιζε ταυτόχρονα από ενδεχόμενο δικαστικό έλεγχο.

Παράλληλα, το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση για διαδηλώσεις την Τρίτη στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου αλλά και αλλού, ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως παράνομο σχέδιο Συντάγματος της χώρας.

«Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας καταδικάζει την ανεύθυνη πράξη του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να προκηρύξει Δημοψήφισμα για ένα παράνομο Σύνταγμα που απορρίπτεται από ένα μεγάλο τμήμα του λαού του» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, την οποία εξασφάλισε το Reuters, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μετά την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου.

Ο συνασπισμός αποτελείται από αριστερούς, φιλελεύθερους και σοσιαλιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς που συσπειρώθηκαν εναντίον του διατάγματος της 22ας Νοεμβρίου του Μόρσι.