Κόσμος
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 06:12

Μεξικό: Συμφωνία Νιέτο με την αντιπολίτευση για την επίτευξη μεταρρυθμίσεων

Συμφωνία με τα κορυφαία κόμματα της χώρας προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τηλεπικοινωνιακό τομέα της χώρας και να αναμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα υπέργραψε ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, που ανέλαβε καθήκοντα το Σάββατο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο υπέγραψε χθες συμφωνία με τα κορυφαία κόμματα της χώρας, προκειμένου να γίνουν κινήσεις ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τηλεπικοινωνιακό τομέα της χώρας και να αναμορφωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Νιέτο, ανέλαβε καθήκοντα το Σάββατο, φέρνοντας και πάλι στην εξουσία το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), μετά από 12 χρόνια στην αντιπολίτευση. Κανένα από τα κόμματα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για την επίτευξη συναίνεσης. Έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για τη χώρα, κάτι που απαιτεί από τους πολιτικούς να βαδίζουν σε κοινό έδαφος για την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών», δήλωσε ο Νιέτο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ιστορικό κάστρο Τσαπουλτέπεκ.

Τα κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της χώρας, η βελτίωση της διαχείρισης της τοπικής δημόσιας οικονομίας και ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο Νιέτο υποσχέθηκε επίσης να υποστηρίξει ορισμένες από τις οικονομικές προτάσεις για τις οποίες είχε αγωνιστεί το κόμμα του, την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN) του πρώην προέδρου Φελίπε Καλντερόν, κατάφερε το 2000 να ρίξει από την εξουσία το PRI, με τη δέσμευση να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να «αναζωογονηθεί» το Μεξικό. Δεν κατάφερε ωστόσο να μεσολαβήσει για την επίτευξη σημαντικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια των 12 ετών που βρισκόταν στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο Νιέτο δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ενδυναμωθεί η οικονομία της χώρας. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε να καταλαγιάσουν οι βιαιότητες μεταξύ συμμοριών και των δυνάμεων ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Καλντερόν παραπάνω από 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Reuters