Περιβάλλον
Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 12:49

Ντόχα: Ταχεία αύξηση των εκπομπών δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άγγιξαν επίπεδα - ρεκόρ το 2011 και, κατά πάσα πιθανότητα, τα στοιχεία για το 2012 θα δείχνουν αντίστοιχη αύξηση, ανακοίνωσαν επιστήμονες στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, στην Ντόχα.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ το 2011 και, κατά πάσα πιθανότητα, τα στοιχεία για το 2012 θα δείχνουν αντίστοιχη αύξηση, ανακοίνωσαν επιστήμονες στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, στην Ντόχα. Σημείωσαν ότι ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου μοιάζει όλο και πιο ανέφικτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Carbon Project, οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 3,1%, το 2011, ενώ φέτος η αύξηση από τη βιομηχανική δραστηριότητα υπολογίζεται στο 2,6%, θέτοντας τον πλανήτη σε τροχιά επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής. Οι εκπομπές για το τρέχον έτος υπολογίζονται σε 35,6 δις. τόνους.

Οι ερευνητές λένε ότι, με βάση αυτά τα στοιχεία, η παγκόσμια θερμοκρασία οδεύει προς άνοδο 4 - 6 βαθμών Κελσίου, καθώς από το 1990 έως σήμερα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατέγραψαν αύξηση 58%.

«Ανησυχώ ότι οι απειλές της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγάλες καθώς κινούμαστε σε μια τέτοια τροχιά εκπομπών. Χρειάζεται ένα ριζικό σχέδιο», δήλωσε στον Guardian η Κορίν Λε Κερέ, διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών Τίντολ για την Κλιματική Αλλαγή και μία εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στο Nature Climate Change.

Δράση και σε εθνικό επίπεδο

Αξιωματούχοι από σχεδόν 200 χώρες συναντώνται στην Ντόχα του Κατάρ, με φόντο τη Σύμβαση - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Ο πήχης φέτος έχει τεθεί χαμηλά, καθώς δεν υπάρχουν νέοι στόχοι για περιορισμό των εκπομπών ούτε έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην κατεύθυνση του διαδόχου του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που θα πρέπει να έχει συνταχθεί έως το 2015 για να εφαρμοστεί το 2020.

«Δεν θα υπάρξει διεθνής συμφωνία μέχρι να εφαρμοστούν αρκετοί νόμοι σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να αρχίσουν να έχουν αποτελέσματα», δήλωσε η Κριστιάνα Φιγουέρες, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους να επιταχύνουν τις πρακτικές ενέργειές τους και να τις αναβαθμίσουν, γιατί ακριβώς αυτό είναι που χρειάζεται».

Παράγοντας «Κίνα»

Τα νέα στοιχεία δείχνουν μικρή μείωση των εκπομπών σε κάποιες από τις πιο αναπτυγμένες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που αποδίδεται σε ένα συνδυασμό της οικονομικής δυστοκίας, της μεταφοράς ορισμένων επιχειρήσεων σε αναπτυσσόμενα κράτη, των συνειδητών προσπαθειών για περιορισμό του προβλήματος, αλλά και της άνθησης του λεγόμενου fracking.

Την ίδια ώρα ωστόσο, παρατηρείται αύξηση των εκπομπών κυρίως της Κίνας, αλλά και της Ινδίας, με τις εκπομπές που σχετίζονται με την καύση άνθρακα να σημειώνουν αύξηση άνω του 5% μεταξύ 2010 και 2011.