Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 17:09

Αντ. Μανιτάκης: Πλήρης διοικητική πρακτική η κινητικότητα

Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η ριζική αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και η αξιολόγηση του προσωπικού της, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήρίου ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης. Από το 2013 η κινητικότητα θα είναι πλήρης διοικητική πρακτική .

Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η ριζική αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και η αξιολόγηση του προσωπικού της, τόνισε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήρίου ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης.

Από το 2013, διαβεβαίωσε ο υπουργός, η κινητικότητα θα είναι πλήρης διοικητική πρακτική και θα έχουμε μία αιτιολογημένη καταγραφή των αναγκών.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως το αίτημα για μεταρρύθμιση είναι ώριμο και τίθεται πιεστικά από τους επιχειρηματίες για λόγους οικονομικής ανάπτυξης, από την κυβέρνηση για λόγους πολιτικής ευθύνης και από τη δημόσια διοίκηση για λόγους αξιοπιστίας και αποκατάστασης του κύρους της.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε για εμμονή στο στρατηγικό στόχο, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής των εταίρων της χώρφας, την οποία όμως, όπως είπε, «την οικειοποιούμαστε και την προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας».

Ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμβολη και του στελεχιακού δυναμικού και στο σημείο αυτό επανέλαβε την ανάγκη αναδιάρθωσης των διοικητικών μονάδων, αξιολόγησης του προσωπικού και αποκατάστασης του λειτουργήματος του δημόσιου υπαλλήλου.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζεται το μέτρο της κινητικότητας, το οποίο όπως είπε ο υπουργός, αντιμετωπίζει το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε ορθολογικός σχεδιασμός, αλλά αντίθετα τοποθετήσεις σε θέσεις με ρουσφετολογικά κριτήρια. Επίσης, συνέχισε ο κ. Μανιτάκης, έχει ριζώσει η πεποίθηση ότι ο δημόσιος υπάλληλος μένει ακίνητος στη θέση του, ανεξαρτήτως αναγκών, ενώ στοιχειώδεις κανόνες δημοσίου δικαίου καταστρατηγήθηκαν από τους άτυπους κανόνες του πελατειακού κράτους. Όμως, ο υπάλληλος του Δημοσίου είναι υπάλληλος του Κράτους και υπηρετεί εκεί που τον έχει ανάγκη, παρατήρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας, απαιτείται μείωση του προσωπικού. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2012 οι φυσιολογικές αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 30.000 και μέχρι το 2015 ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί στις 695.000 (με το στόχο που έχει τεθεί από την τρόκα για 150.000 αποχωρήσεις, να έχει υπερακλυφθεί).

Γι αυτό, τόνισε ο κ. Μανιτάκης, πρέπει να ετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε τα κενά και τις ανάγκες που θα προκύψουν και αυτό, είπε, επιδιώκουμε να κάνουμε με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για την κινητικότητα.

Το σχέδιο αναγκαστικής μετακίνησης, διευκρίνισε, αφορά αντικειμενικά περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους χωρίς να έχουν αξιολογηθεί. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, οι υπαλληλοι αυτοί θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπως ο ΕΟΠΥΥ, στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΠ κ.α. υποστελεχωμένες υπηρεσίες) και στην Προστασία του Πολίτη, μέσω της αποδέσμευσης ενστόλων από διοικητικά καθήκοντα.

Από το 2013, τόνισε ο κ. Μανιτάκης η κινητικότητα θα είναι πλήρης διοικητική πρακτική και με την αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου θα έχουμε στα χέρια μας νέα συνεκτικά οργανογράμματα με σαφή περιγραφή προσόντων για κάθε θέση, staffing plans, και θα γνωρίζουμε τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας.

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος στη ρουσφετολογική πρακτική του παρελθόντος και πλέον περνάμε σε μία αιτιολογημένη καταγραφή των αναγκών.

Η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού, η κινητικότητα, και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων είναι στόχοι πάνω στους οποίους κινείται η πολιτική του υπουργείου, πρόσθεσε ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης και κλείνοντας υπογράμμισε πως πρόκειται για μία κίνηση πολιτικά ουδέτερη, ακομμάτιστη, μακριά από πελατειακές σχέσεις.