Κόσμος
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 18:10

OHE: Φόβοι για την υγεία της ιρανής απεργού πείνας Νασρίν Σοτουντέχ

Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της Νασρίν Σοτουντέχ, ιρανής ακτιβίστριας βραβευμένης με το βραβείο Ζαχάροφ, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης στις ιρανικές φυλακές και βρίσκεται εν μέσω απεργίας πείνας εξέφρασε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έντονη ανησυχία για την υγεία της ιρανής ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νασρίν Σοτουντέχ εξέφρασε η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

Η Σοτουντέχ βρίσκεται στην έβδομη εβδομάδα απεργίας πείνας στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης.

Η οικογένεια της κάνει λόγο για σημαντική απώλεια βάρους, αλλά και για αφύσικα χαμηλή πίεση, δείγματα σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασής της.

Η ιρανή ακτιβίστρια εκτίει ποινή κάθειρξης έξι ετών για «δράση ενάντια στην εθνική ασφάλεια» και «προπαγάνδα».

Η κυβέρνηση του Ιράν ισχυρίζεται ότι η Σοτουντέχ είναι καλά στην υγεία της, ωστόσο ο ιρανός βουλευτής Μοχάμεντ Χασάν Ασφάρι δήλωσε σε ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ότι κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις φυλακές του Εβίν για να εξετάσει από κοντά την κατάστασή της.

Ο σύζυγος της Σοτουντέχ ισχυρίζεται ότι το σαββατοκύριακο, όταν και την είδε για τελευταία φορά, ήταν ιδιαίτερα αδυνατισμένη και η κατάσταση του στομάχου της δεν της επέτρεπε να καταναλώνει ούτε υγρά διαλύματα με ζάχαρη και αλάτι.

Η ακτιβίστρια άρχισε την απεργία πείνας όταν ανακοινώθηκε η επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στην 12χρονη κόρη της, Μεχραβέχ, τον περασμένο Ιούνιο.

Η ύπατη αρμοστής προέτρεψε την ιρανική κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση για την νεαρή Μεχραβέχ και συνολικά τις κυρώσεις ενάντια στην οικογένεια της Σοτουντέχ.

Η ιρανή ακτιβίστρια έχει εργασθεί ως συνήγορος υπεράσπισης δημοσιογράφων και άλλων δραστηριοποιούμενων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, μεταξύ αυτών και της ιρανής νομπελίστα Σιρίν Εμπάντι.

Η Σοτουντέχ τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, μαζί με τον επίσης ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί.