Δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Συστήνει στα κράτη μέλη την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη νεολαία» ώστε να εξασφαλιστεί ότι σε όλους τους νέους έως 25 ετών θα προσφέρεται, εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια της εργασίας, μια ποιοτική θέση εργασίας, η δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση.
Η Κομισιόν καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν υποστηρικτικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η ένταξη στον κόσμο της εργασίας, να κάνουν πλήρη χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και άλλων διαρθρωτικών ταμείων για το σκοπό αυτό, να αξιολογούν και να βελτιώνουν διαρκώς τα προγράμματα της «Εγγύησης για τη νεολαία» και να εφαρμόζουν τα προγράμματα με ταχύ ρυθμό.
Για τη διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία δρομολογείται διαβούλευση των ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπό ασφαλείς συνθήκες.
Επιπλέον, η Επιτροπή εξαγγέλλει την θέσπιση μιας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για θέσεις μαθητείας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η προσφορά προγραμμάτων μαθητείας και προτείνει τρόπους για τη μείωση των εμποδίων στην κινητικότητα των νέων.
Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας έχει εκτιμηθεί από την Eurofound σε περισσότερα από 150 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ορισμένες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία και η Πολωνία, καταβάλλουν το 2% ή και περισσότερο του ΑΕΠ τους.