Κόσμος
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 16:35

Κλίντον: Φόβοι για χρήση χημικών όπλων από έναν «απελπισμένο» Ασαντ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ μπορεί, όσο απελπίζεται όλο και περισσότερο, να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων ή να χάσει τον έλεγχό τους, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ μπορεί, όσο απελπίζεται όλο και περισσότερο, να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων ή να χάσει τον έλεγχό τους, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της οποίας η συμμαχία αποφάσισε την αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία, η Κλίντον επανέλαβε πως η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει στη Συρία ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ.

«Η ανησυχία μας είναι ότι το ολοένα και πιο απελπισμένο καθεστώς Aσαντ ενδέχεται να στραφεί στα χημικά όπλα ή ενδέχεται να χάσει τον έλεγχό τους από μία από τις πολλές ομάδες που δρουν τώρα στη Συρία», σημείωσε η Κλίντον.

«Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», κατέληξε η αμερικανίδα υπουργός.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εκτιμά σε περίπου 700 τον αριθμό των πυραύλων εδάφους-εδάφους διαφορετικού δραστικού βεληνεκούς που διαθέτει το καθεστώς Aσαντ και γνωρίζει ακριβώς τις τοποθεσίες που βρίσκονται, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ.

«Ο Aσαντ διαθέτει περίπου 700 πυραύλους (...) σήμερα γνωρίζουμε ακριβώς πού βρίσκονται, πώς είναι αποθηκευμένοι και σε ποια χέρια βρίσκονται», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα φοβάται μια επιχείρηση αντιποίνων του συριακού καθεστώτος εναντίον των χωρών που ζητούν την πτώση του, κυρίως την Τουρκία, στην περίπτωση που νιώσει ότι πλησιάζει το τέλος.

Ο Νταβούτογλου δικαιολόγησε την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ σε τουρκικό έδαφος αναφερόμενος στον φόβο «ενεργειών που ενδέχεται να προέλθουν από ομάδες που δεν ελέγχονται».

Εξάλλου η Ουγγαρία έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό και απομάκρυνε όλους τους διπλωμάτες της εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία, η Ουγγαρία αναστέλλει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στη Δαμασκό από τις 5 Δεκεμβρίου 2012. Οι διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters