Πολιτική
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 15:15

Κ. Παπούλιας: Πρότυπο συμβίωσης εθνικών - θρησκευτικών κοινοτήτων ο Λίβανος

O Λίβανος αποτελεί πρότυπο συμβίωσης εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον λιβανέζο Πρόεδρο Σλεϊμάν και εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στη διασφάλιση της σταθερότητας του Λιβάνου.

Στην εντατικοποίηση της συνεργασίας Ελλάδος - Λιβάνου, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και του εμπορίου, καθώς επίσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σλεϊμάν.

Κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων εξετάστηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην εμφύλια σύγκρουση στη Συρία και το Κυπριακό, ενώ παράλληλα, ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην περαιτέρω ενίσχυσή των σχέσεων του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως κατά την προσεχή Ελληνική Προεδρία.

O Λίβανος είναι ένα πρότυπο συμβίωσης εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση και διαβεβαίωσε για τη σταθερή ελληνική υποστήριξη στη διασφάλιση της σταθερότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας του Λιβάνου, καθώς και των προσπαθειών του Προέδρου Σλεϊμάν να θωρακίσει τη χώρα από τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπούλιας, έπειτα από σχετική πρόσκληση του λιβανέζου Προέδρου, θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σλεϊμάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για τη συνεχή υποστήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στη χώρα του, για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της περιοχής της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης για την υποστήριξη που παρείχε πρόσφατα στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την Παλαιστίνη ως κράτος παρατηρητή.

Όπως είπε, κατά τη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, μέσω της αύξησης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών και της δημιουργίας μικτών επιχειρήσεων ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, της ενέργειας και της βιομηχανίας και της ενθάρρυνσης αμοιβαίων επενδύσεων.

Συζητήθηκαν, τέλος, τρόποι συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι κ.κ. Παπούλιας και Σλεϊμάν προήδρευσαν σε κοινή σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών, όπου από την ελληνική πλευρά παρίσταντο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Λίγο αργότερα ο λιβανέζος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αύριο Παρασκευή, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Αύριο επίσης, πραγματοποιείται στα γραφεία του ΣΕΒ η συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των δύο χωρών, παρουσία των δύο Προέδρων.

Οι κ.κ. Παπούλιας και Σλεϊμάν θα μιλήσουν σε επιχειρηματίες των δύο χωρών, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ & Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μίχαλος.

Ο Πρόεδρος Σλεϊμάν αναχωρεί από την Αθήνα το Σάββατο το πρωί.