Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 16:20

«Ρομποτικός φίλος» για το πλήρωμα του ISS

Η αρχική ανακοίνωσή του είχε γίνει στις αρχές του 2011, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα βρεθεί σε τροχιά κατά το καλοκαίρι του 2013: Ο ρομποτικός «φίλος» των Ιαπώνων αστροναυτών, όπως αναφέρει το gizmag, επικαλούμενο δημοσίευμα της Japan Daily Press, αναπτύσσεται από τον Τομοτάκα Τακαχάσι, ιδρυτή της ROBO - GARAGE, και βασίζεται σε παλαιότερο δημιούργημά του, τον «Robi».

Η αρχική ανακοίνωσή του είχε γίνει στις αρχές του 2011, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα βρεθεί σε τροχιά κατά το καλοκαίρι του 2013: Ο ρομποτικός «φίλος» των Ιαπώνων αστροναυτών, όπως αναφέρει το gizmag, επικαλούμενο δημοσίευμα της Japan Daily Press, αναπτύσσεται από τον Τομοτάκα Τακαχάσι, ιδρυτή της ROBO - GARAGE, και βασίζεται σε παλαιότερο δημιούργημά του, τον «Robi». Θα διαθέτει αναγνώριση φωνής και τεχνολογία επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που έχει αναπτυχθεί από την Toyota, και θα συνομιλεί με τον αστροναύτη - «φίλο» του, Κοΐτσι Ουακάτα, καθώς και το υπόλοιπο πλήρωμα, κατά την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στο ιαπωνικό διαστημικό εργαστήριο «Κίμπο», παραδίδοντας επίσης μηνύματα φωνής και Twitter.

Το ρομπότ θα μπορεί να συνομιλεί με τους αστροναύτες αυτόνομα ή μέσω τηλεχειρισμού και να στέλνει πληροφορίες πίσω στη Γη. Η πρώτη συνομιλία μεταξύ του Ουακάτα και του ανθρωποειδούς ρομπότ θα είναι και ο πρώτος διάλογος μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ στο Διάστημα.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο ιδιαίτερο όνομα, αλλά έχει κυκλοφορήσει ένα σκίτσο του. Οι διαστάσεις του, εφόσον θα βασίζεται στο Robi, θα είναι μάλλον μικρές (ύψος περίπου 30 εκατοστών και βάρος ενός κιλού), και θα διαθέτει ειδικό λογισμικό που θα του επιτρέπει να αναγνωρίζει το πρόσωπο του Ουακάτα, χάρη στην κάμερα με την οποία θα είναι εξοπλισμένο. Την ίδια κάμερα θα χρησιμοποιεί και για τη λήψη φωτογραφιών, τις οποίες θα ανεβάζει στο Twitter, προς τέρψιν του κοινού του στη Γη.

Το όλο πρόγραμμα ονομάζεται Kibo Robo Project και αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της διαφημιστικής Dentsu Inc. και μιας ομάδας επιστημόνων του πανεπιστημίου του Τόκιο, κατόπιν πρότασης της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας σχετικά με μελέτη θεμάτων κοινωνικής φύσης. Σκοπός του είναι η αντιμετώπιση του άγχους και της απομόνωσης που νιώθουν τα μέλη των πληρωμάτων που μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο «ρομποτικός φίλος» του Ουακάτα - που θα αποτελέσει τον πρώτο Ιάπωνα διοικητή του ISS - και του πληρώματος του σταθμού αναμένεται να έχει «βαφτιστεί» ως το Φεβρουάριο (είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προτάσεων), ενώ θα έχει και ένα «αδελφάκι», που θα παραμείνει στη Γη, επιφορτισμένο με καθήκοντα δημοσίων σχέσεων.

Ωστόσο, δεν θα πρόκειται για το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που επισκέπτεται τον ISS, καθώς η NASA έχει στείλει στο παρελθόν το δικό της «ρομποτικό αστροναύτη», τον Robonaut.