Αθλητικά
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2012 18:26

UEFA: Από λίγο και.. παντού το Euro 2020

Η σκέψη την οποία είχε καταθέσει ο Μισέλ Πλατινί κατά την περίοδο του Euro 2012 θα μετουσιωθεί σε πράξη, καθώς με σύνθημα το «Euro for Europe» η UEFA ανακοίνωσε επίσημα ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 θα φιλοξενηθεί σε διάφορες πόλεις της «γηραιάς ηπείρου».

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η πρόταση, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούνιο από τον πρόεδρο Μισέλ Πλατινί, απορρίφθηκε μόνο από την Τουρκία, η οποία ήταν υποψήφια για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Άλλοι υποψήφιοι ήταν το ζευγάρι Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία και το τρίο Ιρλανδία-Σκωτία-Ουαλία.

Η εξέλιξη ενδέχεται να απασχολήσει σοβαρά την Ελλάδα, καθώς οι βασικές υποδομές που απαιτούνται (μεγάλο στάδιο, αεροδρόμιο, συγκοινωνίες, ξενοδοχεία) όχι μόνο υπάρχουν ήδη, αλλά η ποιότητά τους βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Πάντως, η εξέταση των πόλεων και των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση θα αρχίσουν να εξετάζονται από την άνοιξη του 2014 και μετά.

Ένα από τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή ήταν το καθεστώς ιδιοκτησίας ποδοσφαιριστών από τρίτους. Η UEFA θα αποστείλει στη FIFA αίτημα να εκδώσει σχετικό κανονισμό που θα απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας ποδοσφαιριστή εκτός των ομάδων, προκειμένου να εξαλείψει το φαινόμενο παικτών που ανήκουν σε επιχειρηματίες ή γραφεία μάνατζερ. Η UEFA διευκρίνισε ότι δεν υπάρξει το αιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο από τη FIFA, τότε θα επιβάλει την απαγόρευση στις δικές της διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ κ.α.). Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα τεσσάρων ετών, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των δικαιωμάτων.