Κόσμος
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 06:49

Αίγυπτος: «Όχι» στην έκκληση Μόρσι για εθνικό διάλογο

Απέρριψε την πρόταση για εθνικό διάλογο του Μοχάμεντ Μόρσι το κίνημα «6η Απριλίου», ένα από τα πρωταγωνιστικά κινήματα της Αιγύπτου στην εξέγερση κατά του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Προανήγγειλε νέες διαδηλώσεις για σήμερα. «Ανήσυχος» δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Απέρριψε την πρόταση για εθνικό διάλογο του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το κίνημα « 6η Απριλίου», ένα από τα πρωταγωνιστικά κινήματα της Αιγύπτου στην εξέγερση κατά του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Αφήνοντας αιχμές κατά του νυν προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, το κίνημα προέβλεψε ότι οι διαδηλώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή θα αποτελέσουν «κόκκινη κάρτα» για τον ίδιο.

Νωρίτερα, ο Μόρσι είχε απευθύνει έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για εθνικό διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, με αφορμή την απόφασή του να διευρύνει τις εξουσίες του.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος, αυτή η πολιτική κρίση θα πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με τη βία. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα που σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Παρά τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, στις 15 Δεκεμβρίου.

Πυρπόλησαν την έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων

Παρά το διάγγελμα Μόρσι για εθνικό διάλογο, διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, όπως ανέφερε ο Μαχμούντ Γοζλάν, εκπρόσωπος της ισλαμικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνδρες της ασφάλειας προσπάθησαν να τους εμποδίσουν αλλά ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν από την πίσω πλευρά, να λεηλατήσουν το χώρο και να βάλουν φωτιά.

Η φωτιά κατασβέστηκε λίγη ώρα αργότερα και οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Ανησυχία Ομπάμα για τις αιματηρές συγκρούσεις

Την ανησυχία του για τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κάιρο εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Ο Ομπάμα τόνισε στον Μόρσι ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς προϋποθέσεις.

«Ο πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της Αιγύπτου πρέπει να καταστήσουν σαφές στους οπαδούς του ότι η βία είναι μη αποδεκτή», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Reuters