Κόσμος
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 16:50

Στη Βόρεια Ιρλανδία η Χίλαρι Κλίντον

Επίσκεψη στο Μπέλφαστ πραγματοποιεί η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας στην Ευρώπη, εν μέσω αναζωπύρωσης των εντάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επίσκεψη στο Μπέλφαστ πραγματοποιεί η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας στην Ευρώπη, εν μέσω αναζωπύρωσης των εντάσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Χίλαρι Κλίντον, που έφθασε από το Δουβλίνο όπου μετείχε σε υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, συναντήθηκε με τον προτεστάντη πρωθυπουργό Πίτερ Ρόμπινσον και τον καθολικό αντιπρόεδρο της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης Μάρτιν Μακ Γκίνες πριν επισκεφθεί ένα νέο κέντρο αφιερωμένο στον Τιτανικό.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε χαρακτηρίσει χθες την Βόρεια Ιρλανδία «πρωτεργάτη και μείζονος σημασίας εταίρο στη διαδικασία προς τη συμφιλίωση και την ειρήνη».

Από το Μπέλφαστ, η Κλίντον απηύθυνε έκκληση για την ανάληψη «συντονισμένης δράσης από όλους όσοι έχουν επιρροή στη Συρία».

«Όλοι όσοι ανάμεσά μας διαθέτουν οποιαδήποτε επιρροή στη διαδικασία, οποιαδήποτε επιρροή στο καθεστώς ή την αντιπολίτευση, πρέπει να σταθούν στο πλευρό του (διεθνούς μεσολαβητή Λαχντάρ) Μπραχίμι για την ανάληψη συντονισμένης και αποφασιστικής δράσης, για να δούμε τι μπορεί να γίνει», δήλωσε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στην επαρχία αυτή τη δεκαετία του 1990, με την οποία επιτεύχθηκαν συμφωνίες για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.

Ωστόσο η άφιξη της Κλίντον συμπίπτει με μια αναζωπύρωση της έντασης που προκλήθηκε μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Μπέλφαστ να σταματήσει πλέον να κυματίζει καθημερινά η βρετανική σημαία στο δημαρχείο.

Η επίμαχη απόφαση προκάλεσε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εκ μέρους των υποστηρικτών της παραμονής του Όλστερ στο βρετανικό στέμμα και σε συγκρούσεις με την αστυνομία και επεισόδια. Τα γραφεία του φιλελεύθερου Alliance Party καταστράφηκαν από φωτιά.

Η Κλίντον καταδίκασε τα βίαια επεισόδια. «Είδαμε αυτή την εβδομάδα ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και καταδικάζω τις πρόσφατες επιθέσεις. Σε μία δημοκρατική κοινωνία θα υπάρχουν πάντα διαφωνίες, αλλά η βία δεν είναι ποτέ μία αποδεκτή αντιμετώπιση», δήλωσε.

Χθες βράδυ η αστυνομία που διεξήγαγε έρευνες για την δράση οργανώσεων διαφωνούντων Ρεπουμπλικανών (καθολικών) βρήκε έναν «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε λειτουργία» μέσα σε ένα αυτοκίνητο στη βόρεια συνοικία Κρέγκαν στο Λόντοντερι και συνέλαβε τέσσερις άνδρες.