Κόσμος
Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2012 15:23

Σόιμπλε: Από τις τάξεις των ΥΠΟΙΚ ο νέος επικεφαλής του Eurogroup

Tην επιθυμία του ο νέος επικεφαλής του Eurogroup να είναι ένας υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. «Φαβορί» για τη θέση του Γιούνκερ θεωρείται ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Tην επιθυμία του ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, στη θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να είναι ένας υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Όταν ρωτήθηκε ωστόσο για την πιθανότητα νέος επικεφαλής του Eurogroup να τεθεί ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει.

Υπογράμμισε παρόλα αυτά ότι « η γερμανική κυβέρνηση προτιμά (ο αντικαταστάτης του Γιούνκερ) να προέρχεται από τις τάξεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Ο Πιερ Μοσκοβισί ακούγεται, τον τελευταίο καιρό, ως ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του Γιούνκερ, τον Ιανουάριο.

Ο ίδιος ο γάλλος υπουργός δήλωσε την Παρασκευή ότι προς το παρόν δεν είναι επισήμως υποψήφιος, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το όνομά του να προκύψει έπειτα από «συλλογική σκέψη».

Εξάλλου, όσον αφορά τον ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας, για τον οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι ελπίζει πως όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Εργαζόμαστε εντατικά για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις μιας τραπεζικής εποπτείας πριν τα Χριστούγεννα. Γι' αυτό τον λόγο θα συναντηθούμε ξανά στις Βρυξέλλες την Πέμπτη», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Έτσι, η εφαρμογή της εποπτείας αυτής θα μπορέσει να ξεκινήσει το 2013», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάντως σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών , «το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», η οποία αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών.

Πηγές:ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο