Κόσμος
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 13:30

«Υπό διωγμό» οι άθεοι σε πολλές χώρες

Οι άθεοι υπόκεινται σε διωγμό ή διακρίσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ σε τουλάχιστον επτά μπορούν μέχρι και να εκτελεστούν εάν γίνουν γνωστές οι πεποιθήσεις τους, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε η Διεθνής Ουμανιστική και Ηθική Ένωση (IHEU).

Οι άθεοι υπόκεινται σε διωγμό ή διακρίσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ σε τουλάχιστον επτά μπορούν μέχρι και να εκτελεστούν εάν γίνουν γνωστές οι πεποιθήσεις τους, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε η Διεθνής Ουμανιστική και Ηθική Ένωση (IHEU).

Tην έκθεση χαιρέτισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις Χάινερ Μπίλεφελντ, που δήλωσε σε σύντομη εισαγωγή του ότι δεν είναι ευρέως αντιληπτό ότι τα δικαιώματα των άθεων προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι «άπιστοι» στις ισλαμικές χώρες έχουν τη χειρότερη τύχη στα χέρια του κράτους αλλά και των πιστών της επίσημης θρησκείας.

Ωστόσο επισημαίνει ότι και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ οι θρησκευόμενοι και οι οργανώσεις τους τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης ενώ οι άθεοι θεωρούνται παρείσακτοι.

«Υπάρχουν νόμοι που αρνούνται το δικαίωμα των άθεων στην ύπαρξη, περιορίζουν την ελευθερία των πεποιθήσεων και της έκφρασης από την πλευρά τους, ανακαλούν το δικαίωμά τους να είναι πολίτες, περιορίζουν το δικαίωμά τους στον γάμο», επισημαίνει η έκθεση που τιτλοφορείται «Ελευθερία Σκέψης 2012».

Αλλοι νόμοι «εμποδίζουν την πρόσβασή τους στη δημόσια εκπαίδευση, τους απαγορεύουν να αναλάβουν δημόσια αξιώματα ή να εργαστούν στο δημόσιο, ποινικοποιούν την κριτική της θρησκείας και τους εκτελούν επειδή εγκατέλειψαν τη θρησκεία των γονιών τους», προσθέτει.

Η Διεθνής Ουμανιστική και Ηθική Ένωση, που περιλαμβάνει περισσότερες από 120 οργανώσεις σε 40 χώρες, ανέφερε ότι εξέδωσε την έκθεση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα.

Θανατική ποινή

Σύμφωνα με την έκθεση, που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική σε 60 χώρες, οι επτά όπου η έκφραση αθεϊστικών απόψεων ή απόκλισης από την επίσημη θρησκεία μπορεί να επιφέρει την εσχάτη των ποινών είναι το Αφγανιστάν, το Ιράν, οι Μαλδίβες, η Μαυριτανία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν.

Σε κάποιες άλλες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Κουβέιτ και η Ιορδανία, η δημοσιοποίηση αθεϊστικών απόψεων είναι τελείως απαγορευμένη ή αυστηρά περιορισμένη σύμφωνα με τη νομοθεσία κατά της βλασφημίας.

Σε κάποιες χώρες, οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν ότι πιστεύουν σε κάποια από τις επίσημα αναγνωρισμένες θρησκείες - συνήθως στη χριστιανική ή την εβραϊκή ή το Ισλάμ.

Οι άθρησκοι αναγκάζονται έτσι να πουν ψέματα αν θέλουν να λάβουν τα επίσημα έγγραφα χωρίς τα οποία είναι αδύνατον να λάβουν ιατρική φροντίδα ή δημόσια εκπαίδευση, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να οδηγήσουν.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ευρώπη, την υποσαχάρια Αφρική και την Αμερική, κράτη που θεωρούνται ότι έχουν κοσμικό χαρακτήρα δίνουν προνόμια στις χριστιανικές Εκκλησίες ως προς την παροχή εκπαίδευσης και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα και τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η Ορθόδοξη Εκκλησία προστατεύεται αυστηρά από την κριτική και είναι παρούσα σε επίσημες κρατικές τελετές. Στη Βρετανία, οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας έχουν αυτομάτως έδρα στη Βουλή των Λόρδων.

Και παρότι στις ΗΠΑ η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας προστατεύεται, κυριαρχεί ένα πολιτικό και κοινωνικό κλίμα «στο οποίο οι άθεοι και οι άθρησκοι νιώθουν λιγότερο Αμερικανοί ή καθόλου Αμερικανοί».

Εξάλλου, σε τουλάχιστον επτά αμερικανικές πολιτείες, δεν επιτρέπεται στους άθεους να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα ενώ σε μία πολιτεία, το Αρκανσο, οι άθεοι δεν μπορούν να καταθέσουν ως μάρτυρες σε δίκη.

Πηγή: Reuters