Πολιτιστικά
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 10:58

Η θαυματουργή δύναμη της ανθρώπινης ψυχής

Υμνώντας τη δύναμη της θέλησης και της πίστης μέσα από μία συγκλονιστική αληθινή ιστορία, ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε όλο τον κόσμο, «Το θαύμα της Aννυ Σάλιβαν», του Ουίλιαμ Γκίμπσον, παρουσιάζεται στο θέατρο Mπρόντγουεϊ.

Υμνώντας τη δύναμη της θέλησης και της πίστης μέσα από μία συγκλονιστική αληθινή ιστορία, ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε όλο τον κόσμο, «Το θαύμα της Aννυ Σάλιβαν», του Ουίλιαμ Γκίμπσον, παρουσιάζεται στο θέατρο Mπρόντγουεϊ.

Με τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Διαμαντόπουλου ζωντανεύει στη σκηνή η συγκινητική ιστορία που εκτυλίχθηκε στον αμερικανικό νότο, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Aννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα με μειωμένη όραση, κλήθηκε από δύο απελπισμένους γονείς να βοηθήσει τη μικρή Έλεν Κέλλερ, η οποία, σε βρεφική ηλικία, έχασε την όραση, την ακοή και τη φωνή της και - μέχρι τα 6 της χρόνια - ήταν ένα αγρίμι, που ζούσε μέσα στη σιωπή και το σκοτάδι.

Με την επιμονή της και, κυρίως, με την αγάπη της, η Άννυ Σάλιβαν κατάφερε να μεταμορφώσει το κορίτσι σε ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. Χάρη στην αστείρευτη υπομονή και την καθοδήγησή της, η Έλεν, όχι μόνο ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και κατόρθωσε να μιλά με τη νοηματική γλώσσα, να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ, αλλά αρίστευσε στα κολέγια, όπου σπούδασε.

Κατόπιν, αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, εφαρμόζοντας καινούργια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την επώδυνη προσωπική της εμπειρία.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση - απόδοση: Θωμάς Σίδερης - Γιάννης Διαμαντόπουλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος, μουσική επιμέλεια: Μαρτίν Κριθαρά, κίνηση: Σίμων Πάτροκλος, φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας, βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Ψαλτίδου, βοηθός σκηνογράφου: Aννα Βήχου. Παίζουν: Αγγελική Δαλιάνη (Aννυ Σάλιβαν), Ισίδωρος Σταμούλης (λοχαγός Κέλλερ), Φαίη Βολόρου (Κέϊτ Κέλλερ), Τάσος Πολυχρονόπουλος (γιατρός), Θανάσης Χαμπέρης (Τζέϊμς Κέλλερ), Κλαίρη Μπάμπαλη (υπηρέτρια).

Στον ρόλο της Έλεν Κέλλερ εναλλάξ οι μικρές: Μαρία Ρισκάκη, Κωνσταντίνα Αγαπάκη, Αγγελίνα Μάρκου.

Πληροφορίες

Θέατρο Μπρόντγουεϊ, Αγ. Μελετίου 61 - Αθήνα, τηλ.: 210 8650250, 210 8620231. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Σάββατο: 18:30, Κυριακή: 21:00. Διάρκεια παράστασης: 120' με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: 18, 15 (φοιτητικό, άνω των 65 ετών) ευρώ. Δωρεάν είσοδος σε ανέργους, με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ.