Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως πρέπει «να διώξουμε αυτήν την κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». «Το φορολογικό είναι η νέα μεγάλη απάτης της κυβέρνησης Σαμαρά» τόνισε, κατηγορώντας τη πως ευνοεί «το λόμπι της φοροδιαφυγής».
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια σαφέστατη αιχμή για την ψήφιση νομοσχεδίων με συνοπτικές διαδικασίες, σημείωσε πως «το μόνο που είναι αναγκαίο πια να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είναι όχι να ψηφίζουμε μνημονιακούς νόμους, αλλά να διώξουμε αυτή την κυβέρνηση που βυθίζει τη χώρα και το λαό στη δυστυχία».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως ανάγκη και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει». Στο σημείο αυτό δήλωσε και πάλι την ετοιμότητα του πολιτικού φορέα να αναλάβει να σταματήσει «την καταστροφή της χώρας» και να προχωρήσει στην «ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης οικονομίας».
Στρέφοντας και πάλι τα βέλη του κατά της τρικομματικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πρόσθεσε ότι αυτή την ανάγκη δεν μπορεί κανείς να την σταματήσει, «ούτε με παιχνίδια της τελευταίας στιγμής» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την απλή αναλογική. Ας τη φέρουν αύριο. Ό,τι και να κάνουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν τον πόθο του λαού μας για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε πως απέναντι στη σημερινή κατάσταση, «ένα δίλημμα έχει πια ο λαός: δημοκρατική εκτροπή ή δημοκρατική ανατροπή».
Επιπλέον, έκανε λόγο για «θρησκευτική προσήλωση» εκ μέρους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση «στο σχέδιο της κ. Μέρκελ» για μετατροπή της Ελλάδας σε ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) και συμπλήρωσε: «Αυτό το σχέδιο υπηρετούν τα μνημόνια. Αυτό το σχέδιο υπηρετούν διαφαινόμενες κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η προσπάθεια δηλαδή της συγκρότησης ενός μερκελικού κόμματος στην Ελλάδα υπό τον κ. Σαμαρά. Μερκελικού στην ευρωπαϊκή ατζέντα και ακραίου δεξιού στην εσωτερική ατζέντα».
Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως είναι «ένα ακόμα αποσπασματικό σχέδιο της προϋπάρχουσας κατάστασης» και η «νέα μεγάλη απάτη της κυβέρνησης Σαμαρά» γιατί «δεν είναι φορολογικό αλλά δημοσιονομικό νομοσχέδιο», γιατί είναι «υπέρ των λίγων».
Εξηγώντας γιατί «οι αριθμοί θα μείνουν στα χαρτιά», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μεσαία και χαμηλά στρώματα «στα οποία στοχεύει» δεν έχουν να δώσουν και ότι έχουν καταρρεύσει οι εισπρακτικοί μηχανισμοί και οι μηχανισμοί ελέγχου στις Εφορίες. Επίσης, είπε πως αφήνεται εκ νέου στο απυρόβλητο ο πλούτος και πως «όλες οι μεγάλες περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής παραμένουν στα συρτάρια, όπως η λίστα Λαγκάρντ ή η περιβόητη λίστα των 1700».
Παραπέμποντας στην παροιμία «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», είπε ότι «το μόνο καλά οργανωμένο λόμπι στην Ελλάδα είναι το λόμπι της φοροδιαφυγής και το υπηρετεί πιστά σε όλα τα χρόνια, το πολιτικό προσωπικό και το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε την Ελλάδα». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «αυτό το λόμπι ευνοεί και υποστηρίζει με πάθος και η κυβέρνηση Σαμαρά: Το λόμπι της φοροδιαφυγής και της χρεοκοπίας».
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ευρωπαϊκός Νότος «φλέγεται», διότι τρία χρόνια κρίσης αντιμετωπίστηκαν με «θανατηφόρα φάρμακα». Σε αυτά, συνέχισε, «το προσωπικό της χώρας δεν διαπραγματεύτηκε, δεν αντιστάθηκε, συμβιβάστηκε με τους δανειστές». Με σκωπτικό τρόπο, πρόσθεσε ότι «μετά το Νόμπελ ειρήνης, σειρά έχει τώρα το Νόμπελ οικονομίας για τους ιθύνοντες αυτού του εγκλήματος».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις προτάσεις για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, «κούρεμα» του χρέους για την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και να μπει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας. Ακόμη, είπε ότι θα επανέλθει η πρόταση για συγκρότηση επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου της νομιμότητας του χρέους και ζήτησε να κληθούν στις επιτροπές κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων «κάθε αρμόδιος δημόσιος λειτουργός και ειδικά ο διοικητής της ΤτΕ, για να διερευνηθεί η ζημιά που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI».
Στο ίδιο κλίμα, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τη συγκάλυψη κανενός σκανδάλου» και έκανε λόγο για «ανησυχητική σπουδή» της κυβέρνησης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, «να απαλλάξει από κάθε ποινική, αστική, διοικητική, ευθύνη τα ΔΣ των τραπεζών λόγω της συμμετοχής του στην επαναγορά των ομολόγων». «Αλλά πάση θυσία ασυλία επιδιώκουν μόνο όσοι γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα θα τη χρειαστούν», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν θα την αποκτήσουν», καθώς «η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα αποδώσει δικαιοσύνη όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπαίτιοι της καταστροφής».
«Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας αναχωρήσει για τη Λατινική Αμερική, για να “πιάσει το όνειρό του”, μιλά για ανατροπές και εκτροπές από το βήμα της Βουλής. Ευχόμαστε με τον καινούργιο χρόνο να επανέλθει σοφότερος», σχολίασε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. Βούτσης: Ζήτημα «μη λειτουργίας της Βουλής»
Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκος Βούτσης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα ζητήματα που, όπως είπε, πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα και για τα οποία πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ζήτημα «μη λειτουργίας της Βουλής», που όπως υποστήριξε «παρατείνεται και οξύνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, του ίδιου του Πρωθυπουργού και των Υπουργών». Επ' αυτού σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η διακυβέρνηση της χώρας με τις, χουντικής έμπνευσης, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου επί παντός επιστητού μαζί με τη συρρίκνωση μέχρι εξαφάνισης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την απουσία του πρωθυπουργού και την απουσία, επίσης, νομοθετικού έργου, συγκροτούν πλέον, έξι μήνες μετά τις εκλογές, μια σαφή πολιτική στάση».
Στην ίδια λογική, είπε, εντάσσονται τόσο οι καθυστερήσεις και τα «εμπόδια» πρόσβασης για τις «κρίσιμες δικογραφίες που έχουν παραπεμφθεί στη Βουλή», όσο και η «έλλειψη διαβούλευσης» σχετικά με τις θητείες και τα πρόσωπα στις Ανεξάρτητες Αρχές. Επίσης, έκανε λόγο για «απίστευτο παζάρι» ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, σχετικά με τη στελέχωση των διοικήσεων δημόσιων οργανισμών.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Βούτσης αφορά την εφαρμογή σχετικής απόφασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των δικτύων αλληλεγγύης «σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία που οδηγεί στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής για τη χώρα μας».
Επιπλέον, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην εκκρεμούσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή «για το σύνολο της συμφωνίας που "πέτυχε" η κυβέρνηση για να εκταμιευτεί με εξάμηνη καθυστέρηση η δόση της δανειακής σύμβασης», καθώς επίσης και σε νομοθετικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι θα αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία αναφορικά με τον εκλογικό νόμο «ακριβώς γιατί εξελίσσεται ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων και χειραγώγησης σε ακόμα πιο καλπονοθευτικά συστήματα, στο όνομα της απλής αναλογικής».
Ακόμη, χαρακτήρισε τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ως πεδίο για την προβολή των βασικών κατευθύνσεων της «εναλλακτικής πρότασης της αριστεράς για μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση».
Καταλήγοντας, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σχετικά με τις Επιτροπές Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ), επεσήμανε την ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για το σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι η λειτουργία σε ολομέλεια των ΕΕΚΕ πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ