Κόσμος
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 17:47

ΗΠΑ: «Ισλαμιστές τρομοκράτες» ανάμεσα στους σύρους αντάρτες

Ως τρομοκρατικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα του Ιράκ χαρακτήρισαν επισήμως οι Ηνωμένες Πολιτείες την μαχητική ισλαμιστική ομάδα Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα, η οποία αποτελεί μέρος της συριακής αντιπολίτευσης.

Ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» χαρακτήρισαν επισήμως οι Ηνωμένες Πολιτείες την συριακή ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα.

Η οργάνωση έχει σημαντικές δυνάμεις μέσα στο ένοπλο κίνημα της αντιπολίτευσης και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι προσπαθεί να «οικειοποιηθεί» την εξέγερση κατά του καθεστώτος Ασαντ προς όφελος του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους, η ομάδα της Αλ Νούσρα έχει αναλάβει την ευθύνη για περισσότερες από 600 επιθέσεις σε μεγάλες συριακές πόλεις, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς σύρους αμάχους.

Για προσπάθεια της οργάνωσης, μέσω των χτυπημάτων αυτών, να παρουσιάσει τον εαυτό της ως νομιμοποιημένο κομμάτι της συριακής αντιπολίτευσης προς όφελος της Αλ Κάιντα έκανε λόγο η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Ο χαρακτηρισμός της οργάνωσης ως τρομοκρατικής σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν δικαίωμα να παγώσουν οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό θεωρούν ότι έχει σχέση με την οργάνωση και βρίσκεται σε αμερικανική δικαιοδοσία.

Παράλληλα, απαγορεύεται οποιαδήποτε υλική ενίσχυση της οργάνωσης από αμερικανό πολίτη.

Η Αλ Νούσρα έχει διακριθεί από στρατιωτική άποψη στις μάχες με τον συριακό στρατό, ωστόσο δεν αποτελεί μέρος της, κυριαρχούμενης από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των σύρων ανταρτών.

Πολλές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης της ασκούν σκληρή κριτική για την λογική των επιθέσεων χωρίς διάκριση, κυρίως για την χρήση παγιδευμένων αυτοκινήτων, οι εκρήξεις των οποίων έχουν ως θύματα και πολίτες.

Πηγή: Reuters