Πολιτιστικά
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 11:14

Μία ζωή σαν σινεμά αφιερωμένη στον Ντίνο Κατσουρίδη

Φωτίζοντας τη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη, που δημιουργούσε πάντα πίσω από τα φώτα και τις κάμερες, μία αφιερωματική βραδιά έρχεται να μας θυμίσει ξανά τη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Ντίνου Κατσουρίδη στο ελληνικό σινεμά.

Φωτίζοντας τη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη, που δημιουργούσε πάντα πίσω από τα φώτα και τις κάμερες, μία αφιερωματική βραδιά έρχεται να μας θυμίσει ξανά τη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Ντίνου Κατσουρίδη στο ελληνικό σινεμά.

Με αφορμή τον έναν χρόνο από τον θάνατο του σπουδαίου μας κινηματογραφιστή, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τη μνήμη του, προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ της Ισαβέλλας Μαυράκη, με τίτλο «Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά», παρουσία φίλων και συνεργατών του, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τη ζωή του και θα κουβεντιάσουν για τον αγαπημένο τους Ντίνο, σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα πλήρες ντοκουμέντο για την κινηματογραφική και προσωπική ζωή του Ντίνου Κατσουρίδη, ρίχνοντας φως στις γνωστές και άγνωστες πτυχές της, με την ενεργή συμμετοχή ανθρώπων που τον αγάπησαν, οι οποίοι μιλούν γι' αυτόν, αλλά και με τη δική του, καθώς «παρεμβαίνει» και ο ίδιος στην κουβέντα.

Στην ταινία, μιλούν οι Παντελής Βούλγαρης, Βασίλης Βαφέας, Μίμης Πλέσσας, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Βάσια Τριφύλλη, Ελένη Ροδίτη, Πέμη Ζούνη, Δήμητρα Χατούπη, Τάκης Σπυριδάκης, Νίκος Καβουκίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Νίνος Μικελίδης και πολλοί άλλοι, ενώ - από αρχειακό υλικό- καταθέτουν τα λόγια τους οι Γιάννης Δαλιανίδης, Γιώργος Αρβανίτης και Τάσος Ζωγράφος.

Σκόρπιες μνήμες και Χ - ομολογήσεις

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ και παραγωγός και πάντα στο πλευρό των νέων, ο πολυβραβευμένος Ντίνος Κατσουρίδης, έναν χρόνο πριν φύγει από τη ζωή, συγκέντρωσε τις σκόρπιες μνήμες του και τις «Χ - ομολογήσεις» του, όπως τις έλεγε, και τις κατέγραψε στο βιβλίο, με τίτλο «Αναζητώντας τον Κ».

Γραμμένο στο τρίτο πρόσωπο, το βιβλίο αφηγείται μια συγκλονιστική περιπέτεια ζωής, από την οποία αναδύεται ένας σχεδόν αιώνας ιστορίας της Κύπρου, της Ελλάδας και του κινηματογράφου, παράλληλα με την προσωπική ζωή, τις ταινίες, τους έρωτες, τα γεγονότα, τις χαρές και τις λύπες του, αφού όπως έγραφε ο ίδιος: «μισή ζωή κινηματογράφος, μισή έρωτας, και τα δυο μαζί έρωτας αξεδιάλυτος για τη ζωή».

Έτσι, όλα αυτά που εκείνος αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας, λίγο πριν έρθει το βιολογικό του τέλος, φωτίζονται ακόμα περισσότερο με το ντοκιμαντέρ «Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά».

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136, Γκάζι - Αθήνα, τηλ.: 210 3609695. Τιμές εισιτηρίου: 7, 4 (μειωμένο) ευρώ.