Αθλητικά
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 14:30

Η Βουλή τίμησε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες

Τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες προπονούνται οι Έλληνες αθλητές, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί ο τομέας του αθλητισμού, έστω και αν η οικονομική κρίση αφήνει περιορισμένα περιθώρια, αναγνώρισε σύσσωμη η Βουλή, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στην οποία τιμήθηκαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες των Αγώνων του Λονδίνου, στους οποίους απονεμήθηκαν χρυσά και αργυρά μετάλλια με την παράσταση του Θεού του αγώνα σε τετράδραχμο της Σκοπέλου του 5ου αιώνα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απένειμε το χρυσό μετάλλιο της Βουλής στον Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο. Το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, επίσης, απένειμε στις Ολυμπιονίκες Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου, που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο κωπηλασίας στο διπλό σκιφ, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (τα μετάλλια παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της κωπηλατικής ομοσπονδίας Ιωάννης Μωϋσίδης).

Το αργυρό μετάλλιο της Βουλή απένειμε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη, που είχε καταλάβει την 4η θέση στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θαλάσσης και στους Ολυμπιονίκες Γιώργο Τζιάλα, Ιωάννη Χρήστου, Στέργιο Παπαχρήστο και Ιωάννη Τσίλη, που κατέκτησαν την 4η θέση στην τετράκωπο κωπηλασία άνευ πηδαλιούχου.

Στην Ολυμπιονίκη της ξιφασκίας, Βασιλική Βουγιούκα, απένειμε το αργυρό μετάλλιο ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης. Από τους αντιπροέδρους της Βουλής απονεμήθηκαν τα αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιονίκες Βασίλη Τσολακίδη (6η θέση στο δίζυγο), Βύρωνα Κοκκαλάνη (6η θέση στην ιστιοπλοϊα), Σπύρο Λεμπέση (7η θέση στο ακόντιο), Κώστα Φιλιππίδη (7η θέση στο άλμα επί κοντώ), Κώστα Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα (8η θέση στο διπλό σκιφ) και στις Ολυμπιονίκες Ευαγγελία Πλατανιώτη και Δέσποινα Σολωμού (8η θέση στη συγχρονισμένη κολύμβηση στο ντουέτο).

Τους Ολυμπιονίκες συνεχάρη ο κ. Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι η Βουλή τους τιμά γνωρίζοντας ότι αγωνίστηκαν και προπονήθηκαν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. «Ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους Έλληνες αθλητές, για τους προπονητές τους και τις οικογένειες τους», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι η προσπάθειά τους συμβολίζει τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί για την αλλαγή της σελίδας.

Νέες λαμπρές επιτυχίες ευχήθηκε εκ μέρους της ΝΔ η βουλευτής Ελένη Μακρή Θεοδώρου, συγχαίροντας όχι μόνο εκείνους που πέτυχαν διακρίσεις στην Ολυμπιάδα του 2012, αλλά και σε όσους μετείχαν στους αθλητικούς αγώνες διότι, αξία δεν έχει μόνο η διάκριση και η νίκη αλλά και δρόμος προς αυτή, όπως υπογράμμισε.

«Στη δική μας αντίληψη δεν μετράει τόσο ο αριθμός των μεταλλίων αλλά ένα αθλητικό σύστημα που κρίνεται από την αύξηση του αριθμού των αθλούμενων», ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αναστάσιος Κουράκης, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής που θα συνδέει τη φυσική αγωγή με την προσχολική και σχολική ηλικία αλλά και την υγεία. Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε και στα «τραύματα» που άφησε πίσω της η Ολυμπιάδα της Αθήνας.

Στην έννοια του ευ αγωνίζεσθαι αναφέρθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, λέγοντας ότι «είναι μια έννοια της συνεχούς βελτίωσης του καθενός να πραγματώσει το καλύτερο που έχει» με πολύ και κοπιώδη αγώνα.

«Το Κοινοβούλιο τιμά σήμερα τους Ολυμπιονίκες αλλά και οι Ολυμπιονίκες τιμούν το Κοινοβούλιο και την κοινωνία με τους αγώνες τους», ανέφερε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Γιάννης Δημαράς, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των αθλητών επιβάλλει στην πολιτεία να σταθεί στο πλάι τους και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα θεσμικά και πρακτικά προβλήματα.

Υποκριτική χαρακτήρισε την απόδοση τιμής στους Ολυμπιονίκες την ίδια ώρα που κλείνουν γυμναστήρια και κολυμβητήρια επειδή δεν έχουν χρήματα για το πετρέλαιο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, και πρόσθεσε σκωπτικά ότι «η συνεισφορά του κράτους στους αθλητές που αγωνίστηκαν για την Ολυμπιάδα του 2012 ξεκίνησε σπουδαία με τον άδικο αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου για να συνεχιστεί με τις 75.000 λίρες που ξοδεύτηκαν για να δεξιωθούν εκείνοι που την απέκλεισαν».

«Οι προσπάθειές σας αποτελούν παράδειγμα δύναμης και αντοχής για όλους τους Έλληνες που παλεύουν σκληρά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», είπε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στο χρέος της πολιτείας να στηρίξει αθλητές, προπονητές και τις οικογένειες τους για την ενίσχυση του υγιούς αθλητισμού.

«Το ΚΚΕ υποστήριζε πάντα και υποστηρίζει ως πολύτιμο όπλο τη φυσική αγωγή», είπε ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνεχή υποβάθμισης της φυσικής αγωγής στα σχολεία, τη διάλυση των αθλητικών προγραμμάτων της Γραμματείας Αθλητισμού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Να επανέλθει το ολυμπιακό ιδεώδες, ζήτησε με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, θυμίζοντας ότι στην αρχαιότητα απαγορεύονταν οι πόλεμοι τρεις μήνες πριν και τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή των αγώνων, σε αντίθεση με τα όσα διαδραματίζονται σήμερα.

«Στην αρχαιότητα οι πατρίδες των Ολυμπιονικών γκρέμιζαν τα τείχη για να τους υποδεχθούν, σε μια συμβολική κίνηση για να δείξουν ότι προστατεύονται από τους αθλητικούς αγώνες. Εμείς σήμερα μπορούμε να γκρεμίσουμε τα τείχη που μας χωρίζουν για να τα καταφέρει η χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, σημειώνοντας ότι η διαδρομή που διένυσαν οι αθλητές ήταν μακριά, επίμονη και δύσκολη για να πετύχουν, εκτός από τις διακρίσεις, να δώσουν μια άλλη εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω σε αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς κρίσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ