Κόσμος
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 15:44

NATO: Πλησιάζει η κατάρρευση του συριακού καθεστώτος

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, ενώ καταδίκασε τη χρήση πυραύλων Scud από τις δυνάμεις του. Διαψεύδει η Δαμασκός ότι έκανε χρήση τέτοιων όπλων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, ενώ καταδίκασε τη χρήση πυραύλων Scud από τις δυνάμεις του.

«Νομίζω ότι το καθεστώς στη Δαμασκό βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση. Νομίζω ότι είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου», δήλωσε ο Ράσμουσεν μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Καλώ το καθεστώς να τερματίσει τις βιαιότητες, να συνειδητοποιήσει ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση και να δεσμευθεί σε μια διαδικασία ώστε να ικανοποιήσει τα νόμιμα αιτήματα του συριακού λαού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Eίπε ακόα ότι η χρήση πυραύλων Scud από το καθεστώς καταδεικνύει «απόλυτη αδιαφορία» για τις ζωές των σύρων πολιτών.

«Παρατηρήσαμε την εκτόξευση ενός αριθμού πυραύλων μικρού βεληνεκούς εντός της Συρίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», επεσήμανε ο ίδιος. «Κάποιες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για πυραύλους Scud», συνέχισε.

«Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό της Συρίας και έπληξαν τη Συρία, οπότε κανένας πύραυλος δεν έπεσε σε γειτονικά εδάφη», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πάντως, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, η Δαμασκός διαψεύδει ότι εκτόξευσε πυραύλους Scud, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και σύρων ανταρτών.

«Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο συριακός στρατός εκτόξευσε πυραύλους Scud», μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.