Πολιτική
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2002 20:43

Καταδίκασε ο ΔΣΑ τη διαρροή του περιεχομένου της δικογραφίας για την τρομοκρατία

Κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τον δικηγόρο της εμπιστοσύνης του, αλλά και κάθε συνήγορος υπεράσπισης είναι αυτονόητο ότι δεν ταυτίζεται με τον εντολέα που υπερασπίζεται, επισημαίνει μεταξύ των άλλων σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Παράλληλα, ο ΔΣΑ καταδικάζει τη διαρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του περιεχομένου της δικογραφίας για την τρομοκρατία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ομόφωνα εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εμμονή του στην απόφασή του περί απαγόρευσης εμφάνισης δικηγόρων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξ' αφορμής εκκρεμουσών υποθέσεων εντολέων τους και δεσμεύεται για τον πειθαρχικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου όσων από τα μέλη του δεν συμμορφώνονται με την απόφαση αυτή, δέσμευση η οποία ασφαλώς ισχύει και για τους δικηγόρους εκείνους, που έχουν συντελέσει στην αναζωπύρωση αυτού του φαινομένου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας.

Τονίζει επίσης, το δικαίωμα του κάθε κατηγορούμενου να έχει δικηγόρο της ελεύθερης επιλογής και εμπιστοσύνης του και την αυτονόητη θέση, ότι ο συνήγορος υπεράσπισης δεν ταυτίζεται με τον εντολέα, που υπερασπίζεται.

Τέλος, καταδικάζει απερίφραστα το απαράδεκτο γεγονός της διαρροής προς τον Τύπο του πλήρους περιεχομένου των δικογραφιών, που σχετίζονται με την υπόθεση της τρομοκρατίας κατά βάναυση παραβίαση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης, που ισχύει στην ποινική δίκη».

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ