Πολιτική
Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2002 07:23

Παραδόθηκε το 11ο μέλος της «17 Ν», αρνήθηκε τις κατηγορίες ο φερόμενος ως αρχηγός της

Στην Αθήνα μεταφέρθηκε χθες το βράδυ με ελικόπτερο ο 37χρονος δάσκαλος Κωνσταντίνος Τέλιος, ο οποίος νωρίτερα είχε παραδοθεί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ομολόγησε ότι είναι μέλος της «17 Νοέμβρη», ενώ προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους, οι κατηγορούμενοι Γιωτόπουλος, Τζωρτζάτος και Ψαραδέλλης.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Νικηφόρος Τζατζάκης, ο 37χρονος δάσκαλος ομολόγησε ότι συμμετείχε σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Ο Κωνσταντίνος Τέλιος, λίγο πριν παραδοθεί, παραχώρησε συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Μακεδονία», Χρήστο Νικολαϊδη, υποστηρίζοντας ότι φοβάται τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης που μένουν εκτός φυλακής και ότι προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την οργάνωση και τη δραστηριότητά της, αλλά ένοιωθε όμηρος σε αυτήν.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας. Ο συνήγορός του, Γιάννης Ραχιώτης δήλωσε, ότι ο εντολέας του υποστήριξε πως η κατηγορία που του έχει απαγγελθεί, στηρίζεται σε προανακριτικές απολογίες άλλων κατηγορουμένων, που συγκροτήθηκαν με βάση αρχειακό υλικό, επενδυμένο με πολλά ψέμματα, λίγα ψευδώνυμα κενά και ανακρίβειες, και πρόσθεσε : «Κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να είναι καχύποπτος απέναντι στις αυθόρμητες ομολογίες δεκάδων πράξεων που ανατρέχουν μέχρι το όριο της παραγραφής. Ιδιαίτερα, όταν τα πρόσωπα που ομολογούν εμπλέκοντας άλλους, προσδοκούν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και πιθανώς άλλα οφέλη».

Ο κατηγορούμενος Τζωρτζάτος, διόρισε ως συνήγορό του τον Κωνσταντίνο Κούρκουλο, ενώ ο Ψαραδέλλης την Ράνια Καραπλιάνη. Επίσης οι τρεις αδελφοί Χριστόδουλος, Βασίλης και Σάββας Ξηρός, διόρισαν ως συνήγορό τους τον Φιλοκλή Ασημάκη, χθες το βράδυ όμως ανακάλεσαν την εντολή τους.

Η ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών ανέθεσε την ανάκριση ομοφώνως στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, με αναπληρωτές τους Πάνο Πετρόπουλο και Θεοφάνη Μπίρμπο, ενώ εποπτεύων εισαγγελέας θα είναι ο Κυριάκος Καρούτσος. Οι εφέτες θα αναλάβουν καθήκοντα σε δύο ημέρες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χαρακτήρισε ως νίκη της Δημοκρατίας το ισχυρότατο πλήγμα κατά της «17 Νοέμβρη» και τόνισε ότι η υπόθεση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα θα κλείσει μόνον όταν θα είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, όλοι οι υπεύθυνοι. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, επισκέφθηκε τον Κώστα Σημίτη στην κατοικία του και τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτήρης Μπάγιας, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή των απολογιών των κατηγορουμένων. Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στελέχη της, φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη διαρροή των απολογιών, την οποία αποδίδουν σε συνήγορο των κατηγορουμένων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), καταδικάζει απερίφραστα το απαράδεκτο, όπως αναφέρει, γεγονός της διαρροής και υπενθυμίζει την απόφαση του Συλλόγου περί απαγόρευσης εμφάνισης των δικηγόρων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για εκκρεμείς υποθέσεις εντολέων τους.

Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τόνισε : «Αντιμετωπίζουμε με αίσθημα δικαίωσης τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ενθαρρύνουμε και συμπαραστεκόμαστε στο έργο της Αστυνομίας».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, επεσήμανε την καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών για την πάταξη της τρομοκρατίας, και έκανε λόγο για επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.