Τον αποτροπιασμό της για την αιματηρή ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, τη στιγμή που ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς, εκ των οποίων οι 20 είναι παιδιά. Ομπάμα: Ράγισαν οι καρδιές μας.
Τον αποτροπιασμό της για την αιματηρή ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, τη στιγμή που ο απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς, εκ των οποίων οι 20 είναι παιδιά.
Για «σοκ» και «φρίκη» έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ σήμερα», αναφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον σε ανακοινωσή της. «Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», προσθέτει.
«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας πως «νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν».
«Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας», προσθέτει.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας απέστειλε μήνυμα στον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Νιούταουν.
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί από αυτό το φρικτό έγκλημα», αναφέρεται στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Εν τω μεταξύ, σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζει «φρίκη» τα όσα συνέβησαν στο σχολείο. «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα », σημειώνει ο Φρανσουά Ολάντ.
Τα συλληπητήριά του εξέφρασε και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναφέρει σε δήλωσή του: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».
Συλλυπητήριο μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο έστειλε επίσης η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ Β', εκφράζοντας τη θλίψη και το σοκ της για το μαζικό έγκλημα στο Κονέκτικατ.
«Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά», αναφέρει η βασίλισσα Ελισάβετ. «Έχετε την ειλικρινή συμπάθεια μου που συμμερίζεται και ο πρίγκιπας Φίλιππος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», καταλήγει το μήνυμα της βασίλισσας.
Και το Ιράν, όμως, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, καταδίκασε το μακελειό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, ο ιρανός εκπρόσωπος κάλεσε «την αμερικανική κοινωνία να συμμετάσχει στο κίνημα κατά του πολέμου και της σφαγής αθώων στον κόσμο». «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα παιδιά - θύματα ενόπλων επιθέσεων στη Γάζα, τις ΗΠΑ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ ή τη Συρία», πρόσθεσε ο Μεχμανπαράστ, ο οποίος καταδίκασε κάθε μορφή τρομοκρατίας διεθνώς.
Ομπάμα: Ράγισαν οι καρδιές μας
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά το μακελειό στο Κονέκτικατ, και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ουσιαστικές ενέργειες για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών όπως το χθεσινό.
«Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», είπε ο Ομπάμα δακρύζοντας και πρόσθεσε πως «του ράγισε η καρδιά». «Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.
Όπως παρατήρησε ο αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ έχουν ζήσει αρκετές φορές παρόμοιες καταστάσεις σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική».
Σύμφωνα με διάταγμα του Ομπάμα, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.
Εν τω μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής βρέθηκαν νεκροί 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά. Στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook, στην πόλη Νιούταουν, φοιτούν μαθητές ηλικίας από πέντε έως 10 ετών.
Ανάμεσα στα θύματα είναι ο δράστης, ο 20χρονος Ανταμ Λάνζα, και η μητέρα του, δασκάλα στο σχολείο.
Οι New York Times μεταδίδουν πως ο δράστης εισέβαλε σε αίθουσα όπου δίδασκε η μητέρα του και αφού την σκότωσε πυροβόλισε τους μαθητές. Προτού αυτοκτονήσει, πυροβόλησε μερικούς ενήλικες ακόμα.
Σύμφωνα με το CBS, ένας ακόμα νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του δράστη και πιθανόν πρόκειται για τον πατέρα του. Νεκρός βρέθηκε και ένας αδερφός του δράστη σε σπίτι στο Ν. Τζέρσευ, σύμφωνα με το CNN.
Τρία άτομα, τα είχαν διακομισθεί αρχικά στο νοσοκομείο, βρίσκονται σε «ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ντάνμπερι Μαρκ Μπότον.
Όλα τα σχολεία της περιοχής, δημόσια και ιδιωτικά, έκλεισαν άμεσα όταν έγινε γνωστό το περιστατικό.
Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ για μεταλλικούς ανιχνευτές, κάμερες ασφαλείας και για την επεξεργασία σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μετά τη σφαγή στο Γυμνάσιο Columbine, το 1999, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να εμποδίσει το χθεσινό μακελειό στο Κονέκτικατ.
«Το σχολείο δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό εάν δε γνώριζε προηγουμένως ότι ο δράστης ερχόταν εδώ», δήλωσε ο Μπιλ Μποντ, ειδικός σε θέματα ασφαλείας σχολείων και πρώην εκπαιδευτικός.
Σύμφωνα με τον Μποντ, στο σχολείο του Νιούταουν συνέβη ό,τι ακριβώς και στην Αουρόρα, του Κολοράντο, όπου τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια μεταμεσονύκτιας προβολής της τελευταίας ταινίας του «Μπάτμαν», ένοπλος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 58.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια μέτρα ασφαλείας είχε λάβει το σχολείο στο Νιουτάουν, αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η πρόσβαση ήταν περιορισμένη για τους επισκέπτες και οι πύλες ήταν κλειστές μετά τις 09:30 τοπική ώρα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο