Πολιτιστικά
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 12:28

Οι μνήμες των Βαλκανικών Πολέμων ξυπνούν 100 χρόνια μετά

Εναν αιώνα μετά τη διεξαγωγή των πρώτων νικηφόρων πολέμων, στους οποίους έλαβε μέρος το σύγχρονο ελληνικό κράτος, οι μνήμες των Βαλκανικών Πολέμων ξυπνούν, αποτυπώνοντας με ντοκουμέντα την ιστορία μας.

Εναν αιώνα μετά τη διεξαγωγή των πρώτων νικηφόρων πολέμων, στους οποίους έλαβε μέρος το σύγχρονο ελληνικό κράτος, οι μνήμες των Βαλκανικών Πολέμων ξυπνούν, αποτυπώνοντας με ντοκουμέντα την ιστορία μας.

Γιορτάζοντας αυτήν την επέτειο, το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» (Χανιά) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν την ιστορική έκθεση «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913. Η αυγή του ελληνικού 20ού αιώνα».

Αποτελώντας κομβικό σημείο για την Ελλάδα, η οποία μετατράπηκε σε ένα κράτος, που μαζί με τα άλλα χριστιανικά κράτη της χερσονήσου, άρθρωσε -χωρίς την πατρωνία των Μεγάλων Δυνάμεων- πολεμικό λόγο ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ζωντανεύουν ξανά μέσα από τις 19 ενότητες της έκθεσης.

Σε σχεδιασμό του Παύλου Θανόπουλου και επιμέλεια των Τάσου Σακελλαρόπουλου και Μαρίας Δημητριάδου, στην έκθεση αναδεικνύονται μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα η οικονομική ανάπτυξη της περιόδου, η πολεμική προετοιμασία, ο εθελοντισμός των Ελλήνων εκτός των ελληνικών συνόρων, τα πολεμικά γεγονότα και τα θέατρα των επιχειρήσεων και τα νέα τεχνολογικά μέσα, όπως η αεροπορία.

Επίσης, παρουσιάζονται η είσοδος και η υποδοχή του ελληνικού στρατού σε πόλεις και χωριά, η περίθαλψη των τραυματιών, η ζωή των προσφύγων και των αμάχων του πολέμου, η καθημερινότητα των στρατιωτών στην ανάπαυλα της μάχης, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και η συνθήκη ειρήνης του Βουκουρεστίου, με την οποία άλλαξε η εδαφική πραγματικότητα της χώρας.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ενότητα, που αποτυπώνει τη Θεσσαλονίκη των Βαλκανικών Πολέμων και την ένταξη της πόλης στον ελληνικό εθνικό κορμό, μετά από μια μακραίωνη πορεία ως πόλη-σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και η ενότητα του πολεμικού εθελοντισμού, όπου τονίζονται οι έννοιες της θυσίας και του κοινωνικού κύρους που δημιουργούσε ο θάνατος του εθελοντή σε έναν πόλεμο, μέσα από φωτογραφίες πεσόντων των πολέμων 1912-1922.

Ο κινηματογραφικός φακός καταθέτει τα δικά του ντοκουμέντα στην έκθεση, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα: Εικόνες Βαλκανικών Πολέμων» (1994), σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη, το οποίο παρουσιάζει κινηματογραφικό υλικό της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων.

Η μουσική επένδυση περιλαμβάνει τα «Επινίκια» του Σπυρίδωνος Σαμάρα, σε στίχους Γεώργιου Δροσίνη, η σύνθεση των οποίων έγινε την εποχή των νικηφόρων Βαλκανικών Πολέμων και τη «Συμφωνία της λεβεντιάς», που συνέθεσε ο Μανόλης Καλομοίρης, το 1920, αντλώντας έμπνευση από τον διάχυτο ενθουσιασμό που προκαλούσαν οι συνεχείς επιτυχίες του ελληνικού στρατού προς την πραγμάτωση του ονείρου της Μεγάλης Ιδέας.

Ξεναγήσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον επιμελητή της, τον ιστορικό και υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσο Σακελλαρόπουλο, τις Παρασκευές: 14 Δεκεμβρίου, 18, 25 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι και τα Σάββατα: 15 Δεκεμβρίου, 19, 26 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, με επιβάρυνση 2 ευρώ επί του εισιτηρίου.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας - Αθήνα, τηλ.: 210 3671000. Διάρκεια έκθεσης: 12 Δεκεμβρίου 2012 – 10 Φεβρουαρίου 2013. Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00 – 17.00, Πέμπτη, Σάββατο: 9.00 –24.00, Κυριακή: 9.00 – 15.00, Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά.