Πολιτιστικά
Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 12:41

Μυθική διείσδυση στον θαυμαστό κόσμο της Μέσης Γης

Με μία επική ξενάγηση στους παράλληλους κόσμους των μάγων, των νεράιδων, των ξωτικών και όλων των απόκοσμων πλασμάτων, «Ο θαυμαστός κόσμος της Μέσης Γης» ανοίγει τις μυστικές πύλες του, για να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά του.

Με μία επική ξενάγηση στους παράλληλους κόσμους των μάγων, των νεράιδων, των ξωτικών και όλων των απόκοσμων πλασμάτων, «Ο θαυμαστός κόσμος της Μέσης Γης» ανοίγει τις μυστικές πύλες του, για να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά του.

Το φαντασιακό σύμπαν του Βρετανού συγγραφέα J.R.R. Tolkien που εξερράγη φαντασμαγορικά, γεννώντας –μεταξύ άλλων- τα βιβλία «Χόμπιτ» και «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», τα οποία μάγεψαν εκατομμύρια αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, αλλά και θεατών, αφού μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο και εξελίχθηκαν σε παγκόσμιο φαινόμενο αποδοχής και επιτυχίας, μας καλεί και πάλι στα ενδότερα του μέσα από τις μαγικές σελίδες του βιβλίου «Ο θαυμαστός κόσμος της Μέσης Γης».

Με επικούς πολέμους, υπερφυσικές υπάρξεις, παράξενα όντα, χαρισματικούς και αποκρουστικούς χαρακτήρες, συγκινητικές, αλλά και αγωνιώδεις στιγμές, «Ο θαυμαστός κόσμος της Μέσης Γης» προσφέρει μία περιήγηση στη μαγεία ενός ολόκληρου κόσμου, δίνοντας πλήρη εικόνα για την ιστορία και τη γεωγραφία του, τα πλάσματα που τον κατοικούν, τις γλώσσες τους, αλλά και για όλες τις άγνωστες πτυχές των ηρώων του.

Ορόσημο της σύγχρονης αγγλικής λογοτεχνίας

Γεννημένος το 1892, ο John Ronald Reuel Tolkien ήταν εξέχων και διαπρεπής φιλόλογος και συγγραφέας. Η ενασχόληση του με τη φανταστική λογοτεχνία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ανάρρωνε από μία ασθένεια. Τότε, άρχισε να γράφει το «Book of lost tales», μια συλλογή από ιστορίες που διαδραματίζονταν στον φανταστικό του κόσμο, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως Μέση Γη.

Το «Χόμπιτ» ήταν το έργο που τον έκανε ευρέως γνωστό, παρόλο που ο ίδιος δεν είχε κατανοήσει την αξία του, αφού μόνο μετά από παρότρυνση του C.S. Lewis, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοσή του, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός απέραντου φανταστικού κόσμου, που εξελίχθηκε με το «Σιλμαρίλλιον» και τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών».

Αποτελώντας ορόσημο της σύγχρονης αγγλικής λογοτεχνίας, τα έργα του ενέπνευσαν μια ολόκληρη γενιά συγγραφέων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Εκτός από μυθιστορήματα, έχει γράψει μελέτες πάνω στα παραμύθια και ποιητικές συλλογές.

Έφυγε από τη ζωή το 1973, σε ηλικία 81 ετών, ενώ το μεγάλο μυθολογικό του έργο, «Σιλμαρίλλιον», εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, αφού συγκεντρώθηκε και επεξεργάστηκε από τον μικρότερο γιο του, Christopher Reuel Tolkien.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ - [email protected]