Στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Βουλγαρίας και στην αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για ενίσχυση της συνεργασίας τους σε οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα, αναφέρθηκαν κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Σαμαράς και Μπορίσοφ. Για πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία μίλησε ο Πρωθυπουργός.
Η στρατηγική σχέση Ελλάδος – Βουλγαρίας μπορεί να μεγιστοποιήσει την ευημερία, την επιρροή και την ασφάλεια και των δύο χωρών, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με το βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.
Τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, όσο και στη Σύνοδο Ολομέλειας του Β' Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για ενίσχυση της συνεργασίας τους σε οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.
Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στην υπογραφή σειράς συμφωνιών σε διάφορους τομείς. Εμφαση δόθηκε στη διασυνοριακή συνεργασία, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στην παράνομη μετανάστευση και την διαχείριση των υδάτων.
Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε επίσης ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα επισκεφθεί τη Σόφια, ανταποδίδοντας τη σημερινή επίσκεψη του κ. Μπορίσοφ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με τους δύο πρωθυπουργούς να σημειώνουν πως μετά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η αρχή του σεβασμού της καλής γειτονίας αναγνωρίζεται ως προϋπόθεση για την ένταξή τους στην Ε.Ε. Οι τεχνητές οξύνσεις και αλυτρωτισμοί δεν οδηγούν πουθενά, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Πρωθυπουργού.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας στο αίτημα της Βουλγαρίας για ένταξη στη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ όπως έκανε γνωστό, το Μάρτιο -μετά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν- ολοκληρώνεται η σύνδεση Μακάζας - Κομοτηνής και δίνεται η δυνατότητα, με μία σύγχρονη διασυνοριακή διάβαση, για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου.
Μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών υπεγράφη μία σειρά συμφωνίες:
- Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών για την ανταλλαγή διπλωματικών υπαλλήλων.
- Πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού.
- Κοινή δήλωση για τον τουρισμό.
- Πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας.
- Συμφωνία στον τομέα τεχνολογιών και πληροφορικής.
- Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποιότητας στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προιόντων.
Συνάντηση με Κάρολο Παπούλια
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του κ. Μπορίσοφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας παραλλήλισε τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις με αυτές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2264578 .
«Θα μπορούσα να τις συγκρίνω με αυτές της Γερμανίας - Γαλλίας, με την έννοια ότι ξεπεράσαμε τις δυσκολίες του παρελθόντος», ανέφερε ο Πρόεδρος κατά τη συνομιλία του με τον βούλγαρο πρωθυπουργό και σημείωσε πως πλέον «υπάρχει μια εγκάρδια σχέση στρατηγικής σημασίας, η οποία συμβάλει ιδιαίτερα στην ισορροπία γενικότερα των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής».