Η απουσία εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση του Νότη Μαριά, σχετικά με την εξόφληση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτέλεσε την αφορμή για μια έντονη αντιπαράθεση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με την κυβέρνηση και τα κόμματα της πλειοψηφίας.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εταιρείες επενδύσεων σε κινητές αξίες, με τον Πάνο Καμμένο να κρατά ανά χείρας την έκθεση της Black Rock (όπως ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να σημειώνει πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χάρισαν την ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να διαγραφούν τα δικά τους δάνεια και πως αποκρύπτουν την αλήθεια για τη βιωσιμότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κρύβοντας από τη Βουλή την έκθεση της Black Rock.
«Εδώ και τέσσερις μήνες, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται λόγω κωλύματος να απαντήσει σε ερώτηση για την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας. Έχει καταργηθεί το Κοινοβούλιο και η κοινοβουλευτική διαδικασία. 246 ερωτήσεις δεν έχουν απαντηθεί. Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παραχωρείται εθνική κυριαρχία και θεσπίζεται άρση της ασυλίας της χώρας», υποστήριξε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και ο Νότης Μαριάς, επαναφέροντας το ζήτημα της κατάρτισης του Μνημονίου-3 με βάση το αγγλικό δίκαιο.
«Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας εξυπηρετούνται κανονικά. Τα χρέη της δεν έχουν πάει σε διαγραφή», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Όσο για το αγγλικό δίκαιο, αυτό περιλαμβάνεται στο πρώτο Μνημόνιο. Δεν υπάρχει τίποτε το καινούριο, τόνισε ο κ. Βορίδης. «Έτσι κι αλλιώς όμως, σε ποιο σημείο το ελληνικό δίκαιο επιτρέπει στο δανειστή να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του; Όσο για τη ρητορική περί «επαχθούς χρέους και αυτή πήγε περίπατο, καθώς διαγράφηκαν πάνω από 100 δισ. χρέους. Το ίδιο και τα «τοκογλυφικά επιτόκια, αφού σήμερα δανειζόμαστε με τα πιο χαμηλά», πρόσθεσε.
«Πάρτε τα πρακτικά να δείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς για το αγγλικό δίκαιο κατά τη συζήτηση του Μνημονίου-1», απάντησε ο Πάνος Καμμένος. «Ήταν ο κ. Παυλόπουλος που κατέθετε από πλευράς ΝΔ την ένσταση αντισυνταγματικότητας».
«Σε καμία χώρα του κόσμου σε αναγκαστικό δίκαιο εκτέλεσης δεν επιβάλλεται δίκαιο ξένης χώρας» απάντησε ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ.
Η έκθεση της Black Rock λέει πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η πιο υγιής Τράπεζα με το πιο υγιές χαρτοφυλάκιο, παρενέβη ο Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μοιράζετε δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες. Εκποιείτε εδώ τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως οικόπεδο με μια ρύθμιση», συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχουν τραπεζίτες σήμερα», απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το ΠΑΣΟΚ. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει πλέον τις τράπεζές τους, οι οποίες ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Πρέπει να αποφασίσετε πως η χώρα έχει μπει σε νέα φάση. Εσείς υποτιμάτε τους πολίτες και τους θεωρείτε ιθαγενείς».
Από πλευράς του, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «σόου των Ανεξάρτητων Ελλήνων», τονίζοντας προς δεν απαιτείται φυσική παρουσία του υπουργού προκειμένου να απαντηθούν ερωτήσεις. Αλλωστε, «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να κυβερνά, όχι μόνον να ανταποκρίνεται στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε.
«Ακουσα τον κ. Καμμένο να μιλά για ψέματα, απάτη, μυστικούς νόμους και κανόνες. Υποψιάζομαι πως οι λέξεις αυτές ηχούν οικεία στ' αυτιά του γιατί πρόσφατα τις ανέφεραν στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τον ίδιο», σχολίασε εξάλλου ο κ.Σταϊκούρας.
Επί της ουσίας του συζητούμενου νομοσχεδίου για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες και τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σημειώνεται η απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να δηλώσει «παρών» στις διατάξεις που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την Ασημίνα Ξυροτήρη να ζητά να υπάρξουν «ρήτρες και προϋποθέσεις», ώστε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τα επιχειρησιακά σχέδια, οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
«Οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση καταθέτουν σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αν το παραβιάσουν, η διοίκηση περνά στο ελληνικό Δημόσιο», απάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Σε ό,τι αφορά τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι μέσα στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, υπάρχει ξεχωριστή αναφορά Σε αυτές. Τους πρώτους μήνες της πρώτης χρονιάς, η ΤτΕ οφείλει να συντάξει σχετική έκθεση. Μέχρι το Μάιο του 2013 θα διαμορφώσει συνεκτική στρατηγική για να υλοποιήσει το πόρισμα της έκθεσης, κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ