Κοινωνία
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 14:29

Αρειος Πάγος: Κανονικά μέσω ΔΕΗ το τέλος ακινήτων

Δεκτό έγινε από το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου το αίτημα του ΥΠΟΙΚ και αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου, που είχε κρίνει παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ. «Όχι» στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεκτό έγινε από το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου το αίτημα του υπουργού Οικονομικών και αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κρίνει παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Έτσι, το τέλος θα εισπράττεται κανονικά μέσω της ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι την απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου που έχει επίσης υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στον 'Αρειο Πάγο στις 22 Μαρτίου 2013. Παράλληλα πάντως το δικαστήριο έκρινε ότι η επιχείρηση δεν θα μπορεί να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι», ακολουθώντας ουσιαστικά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, οι τρεις αρεοπαγίτες έκριναν ότι από την εφαρμογή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με την οποία η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, «αφαιρουμένου του αναγραφόμενου ποσού του τέλους ηλεκτροδότησης που επιβλήθηκε με το άρθρο 53 Ν. 4021/2011, θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το Ελληνικό Δημόσιο ως αληθινό δικαιούχο και τη ΔΕΗ ΑΕ ως μη δικαιούχο διάδικο, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής, αφού με την μη άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ, μέσω της ΔΕΗ, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ τόσο για το 2012 όσο και για το 2013».

Ωστόσο, οι δικαστές του Αρείου Πάγου δεν ανέστειλαν την πρωτόδικη απόφαση κατά το μέρος εκείνο που αφενός υποχρεώνει τη ΔΕΗ «να μη διακόπτει την παροχή του ρεύματος στους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το τέλος ηλεκτροδότησης» και αφετέρου τη διάταξη εκείνη της πρωτόδικης απόφασης «περί απειλής χρηματικής ποινής για κάθε παραβίαση αυτής ανά καταναλωτή και κατά ημέρα παραβίασής της». Δηλαδή, εάν η ΔΕΗ προβεί σε διακοπή του ρεύματος, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η πρωτόδική απόφαση.

Τι υποστήριξαν οι διάδικοι

Κατά τη συζήτηση επί της αίτησης αναστολής, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι από την επίμαχη απόφαση του Πρωτοδικείου θα υπάρξει απώλεια εσόδων πλέον του 1 δισ. ευρώ και ότι το σύστημα αυτό είσπραξης μέσω της ΔΕΗ προσφέρει ταχύτητα, αλλά συνέβαλε και στη μείωση του ελλείμματος. Τυχόν μεταφορά του συστήματος είσπραξης του επίμαχου τέλους από τη ΔΕΗ στις Δ.Ο.Υ. θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την αντιστοίχιση των ονομάτων και ποσών των υποχρέων, ενώ η είσπραξη θα μετατεθεί 6 - 7 μήνες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός τους πρώτους μήνες του 2013 και είναι πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού των αποδοχών των εργαζομένων ως αντιστάθμισμα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπρόσθετα το Δημόσιο υποστήριξε ότι το τέλος ακινήτων είναι το πιο αποτελεσματικό απ' όλα τα μέτρα είσπραξης, αφού έχει εισπραχθεί κατά 85% και κατέληξε ότι εάν εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση θα υπάρξουν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Ο δικηγόρος της ΔΕΗ Χ. Συνοδινός υποστήριξε ότι καθημερινά εκδίδονται 150.000 - 200.000 λογαριασμοί και είναι έτοιμοι προς αποστολή 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων. Η ΔΕΗ «έχει μπει μέσα» 1,7 δισ. ευρώ γιατί οι καταναλωτές πολλές φορές δεν πλήρωναν όχι μόνο το τέλος, αλλά ούτε καν το λογαριασμό ρεύματος, προσέθεσε ο κ. Συνοδινός.

Ακόμη υποστήριξε ότι χρειάζονται μήνες για ν' αλλάξει το λειτουργικό σύστημα και ότι πρέπει να σταλούν οι εκτυπωθέντες λογαριασμοί και όχι ν' αλλάξουν, γιατί θα έχει σημαντικό κόστος. Σημείωσε επίσης, ότι η ΔΕΗ χρειάζεται τουλάχιστον 2 - 3 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι των Ενώσεων Καταναλωτών Ι. Σακκάς και Ι. Μυταλούλης υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ προφασίζεται αδυναμία προσαρμογής στην απόφαση, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2012 έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί και ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν έναντι χωρίς να καταβάλλουν το «χαράτσι».

Υποστήριξαν ακόμη ότι τα στοιχεία της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν είναι συγκεκριμένα και ότι δεν θα μας «πετάξουν έξω» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια απόφαση που εφάρμοσε το κοινοτικό δίκαιο, γιατί το «χαράτσι» παραβιάζει επτά διατάξεις του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου. Ανέφεραν επίσης ότι το Δημόσιο προφασίζεται αδυναμία είσπραξης του φόρου που είναι άδικος, αντισυνταγματικός και επιβλήθηκε με βίαιο και αγενή τρόπο. Τόνισαν ακόμη ότι λόγω της υπερφορολόγησης των πολιτών είναι ζήτημα εάν θα εισπραχθεί το 50 έως το 70% από το 1 δισ. ευρώ που ζητάει το κράτος.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Γ. Κόκκας και το κόμμα «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» άσκησαν στο Εφετείο Αθηνών έφεση ως προς ορισμένα σκέλη της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγόρευσε την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Ο δικηγόρος στρέφεται παράλληλα κατά του υπουργού Οικονομικών, της ΔΕΗ και της Ανώνυμης Εταιρείας «Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΔΔΗΕ).

Τόσο ατομικά ο κ. Κόκκας όσο και το κόμμα περιλαμβάνονται (μαζί με τις πέντε Ενώσεις Καταναλωτών) σε αυτούς που είχαν προσφύγει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά της ΔΕΗ και κέρδισαν την υπόθεση.

Ο κ. Κόκκας υποστηρίζει ότι εσφαλμένα και αδικαιολόγητα το Πρωτοδικείο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι πριν την επιβολή του τέλους ακινήτων δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση όπως απαιτείται. Υποστηρίζει ακόμη ότι απορρίφθηκε αναιτιολόγητα ο ισχυρισμός του ότι έπρεπε η ΔΕΗ να υποχρεωθεί να προβεί σε επανασύνδεση σε όσους είχε κόψει το ρεύμα.

Τέλος, ζητάει να αναιρεθεί, λόγω ελλείψεως αιτιολογίας, η απόφαση του Πρωτοδικείου ως προς το μέρος εκείνο που δεν δέχθηκε το αίτημά του να μη διαβιβάσει το Δημόσιο στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και στις Δ.Ο.Υ. καταστάσεις με στοιχεία καταναλωτών που δεν κατέβαλαν το τέλος ακινήτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι επικίνδυνοι

«Η επιμονή του κ. Στουρνάρα να εισπράττεται το "χαράτσι" για τα ακίνητα, μαζί με το ρεύμα, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγούν σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, μέσα στον πιο σκληρό για τον λαό μας χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση ότι «επιθυμούν να δουν ανθρώπους απροστάτευτους, μέσα στην παγωνιά να στερούνται το βασικό αγαθό της ηλεκτροδότησης» και συμπληρώνει: «Πρέπει να τους σταματήσουμε. Είναι επικίνδυνοι».

Χρυσή Αυγή: Θεωρούμε δεδομένο πως η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

«Η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης έχει προ πολλού καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό», σχολιάζει η Χρυσή Αυγή. «Θεωρούμε δεδομένο ότι κατά την εκδίκαση της αναίρεσης για το ειδικό τέλος ακινήτων η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» προσθέτει.

ΚΚΕ: Το «χαράτσι» είναι παράνομο

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αυτή που ήθελε η κυβέρνηση», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει πιο αποφασιστικά να της απαντήσουν, με πάλη και ανυπακοή, ότι το χαράτσι είναι παράνομο, γιατί είναι άδικο και πρέπει να καταργηθεί και από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από την εφορία», συμπληρώνει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ