Πολιτική
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 20:16

ΝΔ: «Ναι» στην εξαίρεση της Χρυσής Αυγής από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συντάσσεται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής από την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι συντάσσεται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής από την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Η ΝΔ συντάσσεται με τις άλλες παρατάξεις που δεν δέχονται τη συμμετοχή - στον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό που είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης - κομμάτων που προσβάλουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και έχουν ως κύρια ιδεολογία τους το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία», σημειώνεται.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα της Βουλής των Ελλήνων να αποφασίσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για την σύνθεση μιας νέας αντιπροσωπείας».

Όπως εκτιμά η θετική τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας καθώς και των υπολοίπων κομμάτων σε αυτό το θέμα θα δημιουργήσει ένα ευρύτερο συνταγματικό τόξο κατά του νεοναζισμού.

Νωρίτερα και η Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξαίρεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επικροτεί τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης να εξαιρέσει «τους εκφραστές νεοναζιστικών αντιλήψεων» και συγκεκριμένα τη βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, από την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην Ευρώπη, τονίζεται, δεν έχουν καμία θέση όσοι καλλιεργούν το ρατσισμό, το ναζισμό και τη μισαλλοδοξία.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχία για τις επιθέσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής

Iδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουΐζνιεκς, την κατάσταση στην Ελλάδα με τις επιθέσεις κατά μεταναστών, ειδικά από μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο Επίτροπος Μουΐζνιεκς επικαλείται την κατάσταση στην Ελλάδα για να περιγράψει τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Δυσφήμιση, απειλές, επιθέσεις λεκτικές ή σωματικές, διοικητικές κυρώσεις και δικαστικές παρενοχλήσεις είναι μερικά από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να εμποδιστεί το έργο τους, αναφέρει ο Επίτροπος, είτε αυτό αφορά την προστασία των μεταναστών είτε την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη.

Ο εκφοβισμός και οι επιθέσεις των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, τονίζει, ωστόσο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η διάδοση της ξενοφοβικής ρητορικής έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στο έργο τους, ενώ παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση να θεωρούνται ως προδότες που απειλούν την εθνική ταυτότητα και ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον κ. Μουΐζνιεκς, στην Ελλάδα οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών βρίσκονται σε κίνδυνο και επανειλημμένως, όπως υποστηρίζει, συνήγοροι μεταναστών σε διαδικασίες ασύλου ή άλλες νομικές διαδικασίες έχουν απειληθεί ή έχουν γίνει στόχος επιθέσεων στην Αθήνα.