Πολιτική
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 11:23

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τις μετακινήσεις εφοριακών

Την έντονη αντίδραση των δύο κυβερνητικών εταίρων - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- αναφορικά με τα κριτήρια που επιλέχθηκαν, προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις μεταθέσεις 165 στελεχών εφοριών και του ΣΔΟΕ. Συνάντηση Γ. Μαυραγάνη με Φ. Σαχινίδη - Γ. Μανιάτη στις 12 το μεσημέρι στο ΥΠΟΙΚ.

Την έντονη αντίδραση των δύο κυβερνητικών εταίρων - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- αναφορικά με τα κριτήρια που επιλέχθηκαν, προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις μεταθέσεις 165 στελεχών εφοριών και του ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για 107 διευθυντές και υποδιευθυντές ΔΟΥ καθώς και 58 τμηματάρχες, οι οποίοι μετατίθενται σε άλλες ΔΟΥ, ως απλοί υπάλληλοι, ή σε ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το ζήτημα θα τεθεί σε συνάντηση που θα έχει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργοε Μαυραγάνης, με τον εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη, και τον γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Γ. Μανιάτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της Ιπποκράτους, ο κ. Σαχινίδης εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί.

«Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, «συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα».

Το ΠΑΣΟΚ, όπως επισήμανε, «είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων». «Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε», πρόσθεσε ο εισηγητής του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος.

«Εδώ και καιρό, συζητούσαμε ότι δεν πρέπει οι τοποθετήσεις να είναι κομματικές, ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα όπου η χώρα χρειάζεται τα καλύτερα των στελεχών της», σχολίασε σήμερα στο ραδίοφων της ΝΕΤ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκφράζοντας και αυτή τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο μετακινήσεων στελεχών των ΔΟΥ.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας όπου θέτει το ζήτημα της αξιολόγησης, με κριτήρια και αποτίμηση των επιδόσεων του κάθε στελέχους».

«Και αυτό», πρόσθεσε, «δεν αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες, αφορά όλα τα υπουργεία. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να έχει ανοιχτές προκηρύξεις, αδιάβλητες διαδικασίες και κριτήρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η σημερινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η στελέχωση του κράτους σε όλες τις δομές του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. «Η απόδοση και η λειτουργία του δημοσίου δεν εξασφαλίζεται με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα στελέχη που μετακινούνται αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Από την πλευρά τους, οι εφοριακοί έκαναν λόγο για καρατομήσεις με πολιτικά κριτήρια.