Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 11:43

Ταινίες με περγαμηνές στις χριστουγεννιάτικες επιλογές

Τρισδιάστατη μαγευτική περιπέτεια, δραματική κωμωδία που διακρίθηκε στις Κάννες, βραβευμένη κωμωδία ελληνοβρετανικής παραγωγής με θέμα την οικονομική κρίση και νέες περιπέτειες από την αγαπημένη χελωνίτσα Σάμμυ συνθέτουν το πάζλ των νέων ταινιών που θα μας συντροφεύσουν τα φετινά Χριστούγεννα.

Τρισδιάστατη μαγευτική περιπέτεια, δραματική κωμωδία που διακρίθηκε στις Κάννες, βραβευμένη κωμωδία ελληνοβρετανικής παραγωγής με θέμα την οικονομική κρίση και νέες περιπέτειες από την αγαπημένη χελωνίτσα Σάμμυ συνθέτουν το πάζλ των νέων ταινιών που θα μας συντροφεύσουν τα φετινά Χριστούγεννα.

«Η ζωή του Πι»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, κινεζικής καταγωγής σκηνοθέτης Ανγκ Λι («Λογική κι ευαισθησία», «Τίγρης και Δράκος», «Hulk», «Το μυστικό του Brokeback Mountain») επιστρέφει με μία τρισδιάστατη μαγευτική περιπέτεια, που βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Γιαν Μαρτέλ, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και οι πωλήσεις του έχουν φτάσει τα 7 εκατομμύρια. Ο Πι, ένα 16χρονο αγόρι από την Ινδία, κάνει ένα συναρπαστικό σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό ταξίδι, όταν κατά τη μετακόμισή του στον Καναδά, με την οικογένειά του και τον ζωολογικό τους κήπο, γλυτώνει από ένα τρομερό ναυάγιο και αρχίζει μία επική περιπέτεια επιβίωσης, με μόνη συντροφιά μια φοβερή τίγρη της Βεγγάλης. Με πρωταγωνιστές τους Σουράτζ Σάρμα, Ίρφαν Χαν, Αντίλ Χουσεΐν, Ρέιφ Σπολ, Ταμπού και Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας, ο πολυβραβευμένος Ανγκ Λι κατόρθωσε να μετατρέψει σε μία εκπληκτική ταινία ένα μυθιστόρημα, που θεωρείτο αδύνατο να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

«Το μερίδιο των αγγέλων»

Η αγγλική δραματική κωμωδία του Κεν Λόουτς - με τους Πολ Μπράνιγκαν, Τζον Χένσο, Γκάρι Μέιτλαντ, Τζασμίν Ρίγκινς, Γουίλιαμ Ρουέν, Ρότζερ Άλαμ και Τσάρλι Μακλίν - απέσπασε το Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Με τον τίτλο της να αναφέρεται στο 2% της ποσότητας του ουίσκι, που εξατμίζεται ανεξήγητα κατά την παλαίωση, και με την πεποίθηση ότι οι φύλακες άγγελοι υπάρχουν, η ταινία προσεγγίζει με αισιοδοξία και ελπίδα το περιθώριο μέσα από την ιστορία ενός άνεργου και παράνομου νεαρού, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ότι διαθέτει μια χαρισματική όσφρηση, που του επιτρέπει να διακρίνει την υφή και τα αρώματα του ουίσκι. Έτσι, του δίνεται η ευκαιρία που ζητούσε, για να αλλάξει τη ζωή του. Ο σκηνοθέτης εξηγεί για το εγχείρημά του: «Ο αριθμός των νέων ανθρώπων που είναι άνεργοι στη Βρετανία, έφτασε το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά. Θελήσαμε να πούμε μια ιστορία για αυτήν τη γενιά, που σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει ένα μέλλον χωρίς προοπτική. Είναι βέβαιοι ότι δεν θα βρουν δουλειά, μόνιμη και σίγουρη. Τί επίδραση έχει αυτό στους ανθρώπους;».

«Παπαδόπουλος & ΣΙΑ»

Η ελληνοβρετανικής παραγωγής κωμωδία του Μάρκου Μάρκου είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που προβλήθηκε ποτέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απέσπασε το μεγάλο Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με πρωταγωνιστές τους Στήβεν Ντιλέιν, Τζώρτζια Γκρουμ, Εντ Στόπαρντ, Γιώργο Χωραφά, Ρίτσαρντ Ντάρντεν και Τζωρτζίνα Λεονάιντας, η ταινία αποπνέει την ελπίδα παρακολουθώντας την ιστορία μιας πλούσιας οικογένειας, που χάνει τα πάντα λόγω της οικονομικής κρίσης και μέσα από αυτήν την περιπέτεια ανακαλύπτει ότι η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στα μικρά και απλά πράγματα. Ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάρκος Μάρκου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση, όλοι έχουμε τις ίδιες απορίες. Τί έχουμε χάσει στην πορεία επιδίωξης του ονείρου; Τώρα που η ευημερία της προηγούμενης γενιάς έχει αναιρεθεί, έχουμε αρχίσει και επαναπροσδιορίζουμε τί είναι η επιτυχία και τί είναι πραγματικά πολύτιμο στις ζωές μας».

«Σάμμυ 2»

Στην τρισδιάστατη οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων του Μπεν Στάσεν, η αγαπημένη χελωνίτσα επανέρχεται δριμύτερη με τις νέες της περιπέτειες. Αυτήν τη φορά, οι δύο θαλάσσιες χελώνες και φίλοι από παιδιά, ο Σάμμυ και ο Ρέι, επιστρέφουν στα οικεία νερά της Καλιφόρνια, για να κατατοπίσουν δύο μικρά χελωνάκια. Όμως, εντελώς ξαφνικά, θα βρεθούν στα δίχτυα ενός λαθροκυνηγού, ο οποίος θα τους πουλήσει σε ένα τεράστιο ενυδρείο στο Ντουμπάι.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης