Πολιτιστικά
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 13:29

Το φανταστικό ντοκιμαντέρ μιας δολοφονίας

Πενήντα χρόνια μετά, η δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963, και τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή, ζωντανεύουν στη θεατρική σκηνή.

Πενήντα χρόνια μετά, η δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963, και τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή, ζωντανεύουν στη θεατρική σκηνή.

Σε επεξεργασία και σκηνοθεσία της Έφη Θεοδώρου, το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, «Ζ», παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, από σήμερα, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου.

Η θεατρική απόδοση του θρυλικού βιβλίου εστιάζει στον ψυχικό κόσμο των ηρώων και στο σθένος και την ιδεολογική στάση του ανθρώπου, που επιμένει δυναμικά να οραματίζεται έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, χωρίς να πτοείται από τον κίνδυνο και τις απειλές.

Ένα λογοτεχνικό ρεπορτάζ

Συνδυάζοντας τη δημοσιογραφική ακρίβεια με τη λογοτεχνική μυθιστορία, ο διεθνούς φήμης βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός κατέγραψε στο βιβλίο του «Ζ: Φανταστικό μυθιστόρημα ενός εγκλήματος», που κυκλοφόρησε το 1966, τα κρίσιμα γεγονότα από την άφιξη του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη δικαστική έρευνα και τα πρώτα αποτελέσματά της.

Το μυθιστόρημα - ντοκουμέντο είναι ένα βιβλίο - σύμβολο για τα χρόνια της δικτατορίας, που γράφτηκε σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, και χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα ως «λογοτεχνικό ρεπορτάζ» ή «φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος».

Φωτίζοντας πρόσωπα και πράγματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εικόνα της σημερινής Ελλάδας, ο Βασίλης Βασιλικός αναδεικνύει την ανθρώπινη και την πολιτική διάσταση της ιστορίας, μέσα από διαφορετικές τεχνικές αφήγησης.

Ταυτότητα παράστασης: δραματουργική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Νίκος Πλάτανος, κίνηση: Ερμής Μαλκότσης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία - Μαρία Αλεξίου. Παίζουν: Γιάννος Περλέγκας, Νίκος Χατζόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θανάσης Δήμου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο – Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22 – 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170-171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 20 Δεκεμβρίου 2012 έως 24 Φεβρουαρίου 2013: Τετάρτη έως Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: 16, 12 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Πέμπτη: 13 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο του θεάτρου, με πιστωτική κάρτα: 210 7234567 και www.n-t.gr .