Κόσμος
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 19:04

«Έπεσαν κεφάλια» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Βεγγάζη

Σε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας του, ταυτόχρονα με την διεκδίκηση νέων πόρων για να προχωρήσει την συγκεκριμένη διαδικασία, προχωρεί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ήδη παραιτήθηκαν τέσσερις υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι του.

Δισεκατομμύρια νέων πόρων θα διεκδικήσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού ασφαλείας του σε παγκόσμια κλίμακα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Στην επίθεση την οποία είχε δεχθεί η αμερικανική διπλωματική αποστολή από ισλαμιστικές ομάδες είχε χάσει τη ζωή του ο αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη Κρίστοφερ Στήβενς.

Οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνεδρίαση της Γερουσίας, παραδέχθηκαν ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου απέτυχαν και στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της επίθεσης, η οποία κόστισε τη ζωή, εκτός του πρεσβευτή, και σε τρεις ακόμη Αμερικανούς.

Την Τετάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει τις παραιτήσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας και άλλων τριών αξιωματούχων.

Οι παραιτήσεις ζητήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετά την δημοσίευση επίσημης έκθεσης, η οποία έκανε λόγο για ασυνεννοησία και ελλείψεις στο συντονισμό, καθώς και σύγχυση σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων.

Μάθαμε πολλά από τη Βεγγάζη με σκληρό και επίπονο τρόπο, και ήδη δρούμε προς την κατεύθυνση της διόρθωσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι, ο οποίος έχει επιλεγεί ως διάδοχος της Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών από τις αρχές του 2013, προήδρευσε της συνεδρίασης και υπερθεμάτισε για την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Πηγή: Reuters