Πολιτιστικά
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 16:35

Σαν μία Ζαν ντ’ Αρκ της οικονομικής κρίσης

«Σιγουρέψου σαν φεύγεις απ' τον κόσμο, όχι απλά πως ήσουνα καλός, μα πως πίσω σου αφήνεις έναν κόσμο καλό». Έτσι αντηχούν, σαν ένα πάντα επίκαιρο μήνυμα, τα τελευταία λόγια μίας ηρωίδας, που θα μπορούσε να είναι σύγχρονη.

«Σιγουρέψου σαν φεύγεις απ' τον κόσμο, όχι απλά πως ήσουνα καλός, μα πως πίσω σου αφήνεις έναν κόσμο καλό». Έτσι αντηχούν, σαν ένα πάντα επίκαιρο μήνυμα, τα τελευταία λόγια μίας ηρωίδας, που θα μπορούσε να είναι σύγχρονη.

Φωτίζοντας όλες τις πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης, το -σπάνια παιγμένο στην Ελλάδα- έργο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο θέατρο Ακροπόλ, από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Σαν μια εκσυγχρονισμένη, καυστικά σατιρική εκδοχή της ιστορίας της Ζαν ντ’ Αρκ, η οποία διαδραματίζεται στο Σικάγο του 1929, κατά την εποχή του οικονομικού κραχ, η «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» θυσιάζεται στον βωμό της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η Βίκυ Βολιώτη ενσαρκώνει τη χριστιανικά αθώα Ιωάννα Νταρκ, υπολοχαγό των «Μαύρων Ψάθινων Καπέλων», ενός Στρατού Σωτηρίας, η οποία αγιοποιείται μετά τον θάνατό της, και ο Αιμίλιος Χειλάκης τον Πιέρποντ Μάουλερ, τον γλοιώδη ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου συσκευασίας κρέατος.

Εγκλωβισμένοι σε ένα ολέθριο σύστημα

Όπως σημειώνει ο Νίκος Μαστοράκης: «Έχοντας την εμπειρία δύο παγκόσμιων πολέμων, της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της μεγάλης αλλαγής της Ανατολικής Γερμανίας σε κομμουνιστικό κράτος, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ αρχίζει να γράφει το 1929, πολύ νωρίς, την “Αγία Ιωάννα των Σφαγείων”, την οποία δεν θα προλάβει να ανεβάσει ποτέ ο ίδιος.

Έτσι, η Αγία Ιωάννα, που είναι περισσότερο μία παράφραση, παρά μία παρωδία της “Παρθένου της Ορλεάνης” του Σίλλερ, παίχτηκε μετά τον θάνατό του, το 1959, την εποχή που μαγειρεύεται το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας και αποτελεί, ίσως, το υστερόγραφο της πνευματικής του πορείας.

Εδώ, ο Μπρεχτ -με τη φόρμα του επικού θεάτρου- εξηγεί στον σύγχρονο άνθρωπο τον μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας και την απόλυτη εξάρτηση όλων μας από αυτόν, καθώς και την αδυναμία μας να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο ενός συστήματος ολέθριου, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τη φύση».

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βίκυ Βολιώτη, Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωσταντίνος Μαραβέλιας, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου.

Πληροφορίες

Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9 - 11, Αθήνα, τηλ.: 210 3643700. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00, Κυριακή: 19.00. Για τις ημέρες των εορτών ισχύουν οι παραστάσεις: Τρίτη 25/12 και Τετάρτη 26/12: 21.00, Τρίτη 1/1: 21.00, Τετάρτη 2/1: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Σάββατο λαϊκή απογευματινή: 15 ευρώ, Πέμπτη: γενική είσοδος: 18 ευρώ, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και τις επιπλέον ημέρες των εορτών: 25, 20, 15, 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο του θεάτρου, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.