Πολιτική
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012 14:19

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων η λίστα Λαγκάρντ

Το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ που έφθασε στην Αθήνα από το Παρίσι κατόπιν αιτήματος του Γιάννη Στουρνάρα μελετούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και το αντιπαραβάλλουν με τη λίστα που τους παραδόθηκε τον Οκτώβριο. ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετοι όσοι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ που έφθασε στην Αθήνα από το Παρίσι κατόπιν αιτήματος του Γιάννη Στουρνάρα μελετούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και το αντιπαραβάλλουν με τη λίστα που τους παραδόθηκε τον Οκτώβριο.

Εφόσον διαπιστώσουν ταύτιση μεταξύ των δύο λιστών θα περατώσουν την έρευνά τους είτε ασκώντας ποινικές διώξεις στα μη πολιτικά πρόσωπα είτε θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο.

Εάν διαπιστωθούν αλλοιώσεις, διαφορές κλπ, θα ανοίξει νέος κύκλος ερευνών και αναζήτησης ποινικών ευθυνών των προσώπων που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και ενεπλάκησαν στη «διαδρομή» της λίστας. Ενδέχεται επίσης να υπάρξει και νέο αίτημα για ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών όσον αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην αρμόδιων υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο διαβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή η δικογραφία, μετά από αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης.

Οι κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης μελετούν πυρετωδώς και κάνουν συγκρίσεις στις καταγραφές που περιλαμβάνονται στις δύο λίστες, τις καταχωρήσεις, αριθμούς λογαριασμού, ύψος κατάθεσης κ.λπ. Η σχετική έρευνα και η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι θέμα ημερών και πιθανώς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετοι όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη λίστα

Έκθετοι μπροστά στον ελληνικό λαό είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν τη λίστα Λαγκάρντ.

Οπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και «οι ευθύνες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι ακολούθησαν και έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση».

«Ο λαός μας απαιτεί να μάθει και να αποδοθούν ευθύνες. Η συγκάλυψη είναι συνενοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνισθεί ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ενημέρωση της Βουλής για τους λόγους που καθυστέρησε επί τρεις μήνες η ανάκτηση της λίστας λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές, ζητούν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2266615 .

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στο απυρόβλητο οι μεγαλοφοροφυγάδες

Για «διγλωσσία» και «υποκρισία» κατηγορούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την κυβέρνηση σχολιάζοντας τη φοροδιαφυγή στη χώρα και τη λίστα Λαγκάρντ ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πως οι μεγαλοφοροφυγάδες παραμένουν στο απυρόβλητο.

«Η διγλωσσία και η υποκρισία της κυβέρνησης ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς από τη μια ξεζουμίζει τον έλληνα οικογενειάρχη με το φορομπηχτικό νομοσχέδιο και από την άλλη έχει μετατρέψει σε σήριαλ χωρίς φινάλε τη Λίστα Λαγκάρντ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες», δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Χρυσή Αυγή: Πολιτική κάθαρση εδώ και τώρα

«Να διερευνηθεί άμεσα το πόθεν έσχες όσων έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό», ζητεί η Χρυσή Αυγή και αναφέρει πως οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος πρέπει να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους. «Πολιτική κάθαρση εδώ και τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.